eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Soros György: súlyosabb a válság, mint várta

A világgazdasági válság még súlyosabb, mint ahogy egy évvel ezelőtt megjósolta - vélte Soros György magyar-amerikai nagybefektető a Der Standardnak nyilatkozva, egyszersmind átfogó, globális méretű mentőcsomagot sürgetve a problémák megoldására.

Az osztrák napilap pénteki számában megjelent, a davosi fórumon készült interjúban a pénzmágnás kijelentette, hogy a globális pénzügyi rendszer lényegében összeomlott, és csak mesterségesen tartják életben. - Sokkal rosszabb a helyzet, mint vártam - közölte, arra az egy évvel korábbi minősítésére célozva, amely szerint a mostani a világháborút követő legsúlyosabb válság lesz.

Véleménye szerint globális mentőcsomagra lenne szükség, mert a periférián lévő országok, köztük a kelet-európaiak, roppant megszenvedik a pénzügyi krízist, amely a fejlett államok bankrendszerének összeomlása következtében gyűrűzött be hozzájuk.

A bankokkal kapcsolatos gond azonban csak a problémák egyike. A másikat annak szükségessége jelenti, hogy saját konjunktúraélénkítő intézkedéseket hozzanak, begyújtsák a rakétáikat. Csakhogy ehhez az Egyesült Államokkal ellentétben nincs elégséges finanszírozási lehetőségük. Ezért kellenek nemzetközileg összehangolt lépések, méghozzá elsősorban a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank koordinálásával - érvelt Soros.

Hozzátette: Európában ezt az irányító szerepet az EU-nak kellene magára vállalnia, mert az egyes országok önmagukban nem elég erősek ahhoz, hogy alátámasszák bankrendszerüket.

A problémás értékpapírok elhelyezésére szolgáló "rossz bankok" modelljéről úgy vélekedett, hogy elengedhetetlen egyfajta nemzetközi megegyezés a kárba veszett tőkék kezeléséről, méghozzá azért, hogy meg lehessen osztani a terheket. Szerinte ebbe minden országnak be kellene kapcsolódnia, különben még több állam fog szenvedni.

Az EU-nak is ebbe az irányba kell mozdulnia, mert ha nem teszi, az euró talán nem is tudja túlélni a válságot - fejtette ki a magyar-amerikai pénzügyi befektető.

Beszélt arról is, hogy a Barack Obama amerikai elnök által előterjesztett gazdasági ösztönző programot nem tartja elégségesnek. Két további lépést sürgetett az élénkítés sikerének feltételeként: részint a jelzálogrendszer átszervezését és az ingatlanpiac stabilizálását, részint az amerikai bankrendszer újratőkésítését és a hitelnyújtás helyreállítását.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×