eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mégis lesz pozitív adóslista?

Elképzelhető, hogy lesz pozitív adóslista, és egyúttal szigorítják a bankok fogyasztóvédelmi szabályozását. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban készülő koncepcióról a tárca egyelőre nem nyilatkozott. A probléma egyébként 2 éve van napirenden.

Bármennyire is erős a verseny a hitelezési piacon, az ügyfelek kiszolgáltatottak a hitelintézetnek, ezért fogyasztóvédelmi szabályozás, illetve a meglévő előírások szigorítása szükséges - nagyjából ez a konklúziója a kormány által létrehozott Várhegyi Bizottság jelentésének és a Gazdasági Versenyhivatal lakossági banki szolgáltatásokra vonatkozó ágazati vizsgálatának is.

Bár a jelentés és az ágazati vizsgálat eredménye már lassan 2 éve ismert, mégsem történt semmi változás, mindössze időről-időre felröppen a hír, hogy törvénymódosítás készül e tárgyban.

A banki fogyasztóvédelmi szabályok szigorítása most egy pozitív adóslista létrehozásával együtt került elő - közös koncepcióban. A témafelelős Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az InfoRádió megkeresésére egyelőre csak annyit válaszolt: valóban folyik egy ilyen tartalmú koncepció előkészítése, de mivel még csak az előkészítő-egyeztető szakaszban vannak a munkálatok, részletekkel még nem tudnak szolgálni.

A pozitív adóslista egy központi adatbázis létrehozását jelentené, amely minden hitelfelvevő adatát tartalmazná majd, és ennek segítségével a bankok tisztább képet kapnának egy-egy leendő adós anyagi hátteréről, azaz a kockázatuk csökkenne, és előny lehetne az is, hogy a több információ birtokában testre szabhatóbbak lennének a hiteltermékek.

A pozitív adóslistát a Gazdasági Versenyhivatal támogatja, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos viszont ellenzi, indoklása szerint ez súlyosan megsértené a személyes adatok védelmét.

Nem teljes a lelkesedés

A pozitív adóslista azonban csak az egyik eleme lenne az igazságügyi tárcánál készülő koncepciónak. Várhatóan emellett szigorúbb fogyasztóvédelmi szabályokat is kapnának a bankok, ami leginkább a fogyasztók tájékoztatását szolgálná, itt feltehetően forrásként felhasználnák a GVH ágazati vizsgálatának megállapításait, illetve javaslatait, azaz például, jobban megkötnék a kezét a bankoknak a szerződések módosításában.

Az viszont kérdés, hogy egyáltalán a kormány elé kerül-e majd egy ilyen koncepció, illetve ehhez kapcsolódó törvénymódosítási javaslatok, a bankok ugyanis a szigorúbb fogyasztóvédelmi szabályozásról mindannyiszor azt mondták: önszabályozással megoldják ezt a problémát, illetve, hogy a piaci verseny kikényszeríti ezeket a változásokat.

A GVH ugyanakkor úgy látja, hiába van verseny a piacon, ez a szerződések megkötésében, illetve utólagos, sokszor egyoldalú módosításaiban egyáltalán nem jelentkezik. Igaz, a bankoknak nemcsak a fogyasztóvédelmi szigorításokban van ellenvéleményük.

A pozitív adóslistáért sem százszázalékos a lelkesedés: többször megfogalmazták már kétségeiket egy ilyen adatbázisból kinyerhető információ kapcsán, illetve azzal kapcsolatban is, hogy mekkora lenne pozitív hozadéka egy ilyen regiszternek, azaz valóban csökkennének-e a kamatok a jó adósoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×