eur:
390.87
usd:
365.26
bux:
68170.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Munkaerőhiánnyal küszködik a Hyundai Csehországban

A szeptemberben startoló csehországi Hyundai autógyár még keresi azt 743 alkalmazottat, akikkel év végéig fel kellene tölteni az 1945 fősre tervezett létszámot. A szakmunkáshiány azonban gondokat okoz a Hyundainak, továbbá a beszállítóinak is.

Munkaerőhiánnyal küszködik a Hyundai autógyár Csehországban, amely szeptemberben kezdi meg a termelést az észak-morvaországi Nosovicében felépült új üzemében. Az Automotive News Europe (ANE) szakmai folyóirat legújabb kiadása szerint különösen a minőségellenőrök és a lakkozó munkások hiányzanak.

- Május végén 1016 személyt alkalmaztunk, további 186-al pedig már aláírtuk a szerződést. Az év végére azonban 1945 munkásra van szükségünk, így jelenleg még 743 ember hiányzik - mondta a hét végén újságíróknak Petr Vanek, a dél-koreai autógyár csehországi szóvivője.

Az ANE úgy tudja, hogy a nagyobb beszállító cégeknek sincs elég szakmunkásuk. A cégek most szlovák, illetve lengyel szakmunkásokat próbálnak toborozni.

A Hyundai autógyár évi 300 ezer gépkocsit fog gyártani, és a tervek szerint legalább 3500 embernek ad közvetlenül munkát. A beszállító cégek további 10 500 munkást alkalmaznak.

A Hyundai próbaüzeme szeptemberben indul, a sorozatgyártást legkésőbb 2009 áprilisában tervezik megkezdeni. Az első két évben az éves gyártási terv 200 ezer gépkocsival, később évi 300 ezer autóval számolnak.

A dél-koreai autógyár április végéig a hivatalos kimutatás szerint 522,8 millió eurót ruházott be a Nosovice-i üzem építésébe. Az egész beruházás ára azonban meghaladja az 1,1 milliárd eurót, ami az eddigi legnagyobb külföldi beruházás Csehországban.

A Hyundai autógyár leányvállalata, a szintén dél-koreai Kia Motors, az észak-szlovákiai Zsolnán épített autógyárat, amelyben mintegy két éve indult meg a sorozatgyártás. A tervek szerint a jövőben a két autógyár szorosabban együttműködik, és evégett a két nagy ipari központ - a cseh Ostrava és a szlovák Zsolna - között autópálya épül majd.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×