eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Újabb kereskedelmi lánc kapott sokmilliós büntetést

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki az Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re a fogyasztók megtévesztésére alkalmas reklámja miatt - mondta az InfoRádióban Zavodnyik József, a versenytanács tagja.

Zavodnyik József közölte: a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megállapította, hogy az Auchan a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor több reklámújságjában számos terméknél alkalmazta a "legolcsóbb", illetve a "legolcsóbb termékeink" kifejezést.

A GVH szerint jogellenesnek minősült, hogy a reklámozott DVD-lejátszót a fogyasztók az akció időtartama alatt nem vásárolhatták meg az Auchan egyes áruházaiban.

Jogsértő volt továbbá, hogy a "3 + 1 ajándék" csomagolásban árusított 400 grammos macskaeledel esetén az Auchan azt a látszatot keltette, hogy a fogyasztó kedvezőbb áron vásárolhatja meg a terméket, mintha négy darab 400 grammos terméket venne.
A fogyasztó azonban olcsóbban juthatott a termékhez, ha abból külön-külön, és nem a "3 + 1 ajándék" csomagolásban vásárolt meg négy darabot.

Az Auchan azzal is a versenytörvénybe ütköző magatartást tanúsított, hogy egy 2 literes forrásvizet a reklámújságban közzétettnél magasabb áron adta.

A GVH határozatában megállapította, a "legolcsóbb", illetve a "legolcsóbb termékeink" felirat a fogyasztók számára azt az üzenetet közvetíti, hogy a reklámújságban szereplő terméket olcsóbban sehol sem vásárolhatják meg.

A bírság összegének meghatározásánál a GVH figyelembe vette, hogy az Auchan esetében ötödik alkalommal állapítja meg a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás tanúsítását - áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×