eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Most perelje vissza az iparűzési adót!

Egy-két héten belül be kell adnia a keresetet azoknak a vállalkozásoknak, amelyek vissza szeretnék perelni a befizetett iparűzési adót a magyar államtól. Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa elmondta: két-három hét múlva az Európai Bíróság újra napirendre tűzi a magyar iparűzési adó ügyét.

Az Európai Bíróság egyszer már elutasította a magyar iparűzési adó vizsgálatát, azonban csak formai okokra hivatkozott.

A beadvány ugyanis olyan időszakot érintett, amikor Magyarország még nem volt az unió tagja - mondta el az InfoRádióban Erdős Gabriella.

A kérdés arra vonatkozott: áruforgalmi adónak minősül-e a magyar iparűzési adó. Ha igen, akkor ellentétes az unió előírásaival; ezek szerint ugyanis az áruforgalomra csak egyféle adó vethető ki.

A magyar bíróságokon több ilyen ügy is hever, arra várva, hogy az Európai Bíróság döntést hozzon.

Most ezek közül az egyik esetben újra a testület segítségét kérték, egy olyan ügyben, amely már a 2004. május 1. utáni időszakra vonatkozik.

Mivel igen nagy összegről van szó, amely a költségvetést rendkívüli módon megterhelné, ezért várhatóan az európai bírák egy kompromisszumos megoldás mellett döntenek.

Figyelembe veszik, hogy a magyar állam jóhiszeműen jár el, azaz nem tudott arról, hogy az adó alkalmazásával európai jogot sért.

A bíróság ezért időben korlátozni fogja azok körét, akik visszaigényelhetik majd a befizetett összeget.

Erdős Gabriella szerint egy-két héten belül meg kell indítani az eljárást azoknak, akik vissza akarják igényelni a pénzüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×