INFORÁDIÓ
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

Megkezdődött a WTO-csúcs Hongkongban

Infostart

Hongkongban megkezdődött a Világkereskedelmi Szervezet csúcsértekezlete. A rendezvényen a 149 tagország kereskedelmi miniszterei vesznek részt. A téma a világkereskedelem élénkítése, a behozatali korlátozások enyhítése és a vámok mérséklése.

A tanácskozás célja, hogy 2006 végére legalább az alapjait megteremtsék egy globális kereskedelmi megállapodásnak, de a mezőgazdasági érdekellentétek miatt erre kicsi az esély.

Az Európai Unió kereskedelmi biztosa hétfőn azt mondta: a közösség a várakozásokkal ellentétben nem tesz új ajánlatot a mezőgazdasági importvámok csökkentésére. Peter Mandelson hangsúlyozta: addig semmit nem tesznek, amíg más, főként fejlődő országok nem hajlandóak tárgyalni iparitermék- és szolgáltatási piacaik megnyitásáról.

A fejlődők G-20-as országcsoportját Indiával együtt vezető Brazília képviselői azt közölték: készek a haladásra a szolgáltatások és ipari termékek piacának megnyitásában, de szerintük a mezőgazdasági kérdésekben kell először lépni.

Az Európai Unió legfeljebb 39 százalékos vámcsökkentésre hajlandó átlagosan a mezőgazdasági cikkeknél, amit a kereskedelmi partnerek kevésnek tartanak - ez a vita az oka az eddigi eredménytelenségnek.

A Világkereskedelmi Szervezet miniszteri értekezletének megnyitójával egyidőben több ezer globalizációellenes tüntető vonult fel Hongkong utcáin. A helyi médiajelentések szerint 2000 és 4000 közötti létszámú – egyes források szerint majd tízezer – tüntető egy csoportja rendőrökkel csapott össze, mások tiltakozásképpen a kikötő vízébe vetették magukat. A demonstrálók végül felgyújtottak egy koporsót, amelyet előzőleg végigvittek a városon.

A gazdálkodók azért támadják a WTO-t, mert attól tartanak, hogy termékeik nem lesznek versenyképesek a behozatallal szemben, ha az agrárpiacukat megnyitják a külföldi versenytársak előtt.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018