eur:
391.03
usd:
366.25
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Világbajnok lett a Kárásztelek Pezsgőpincészet évjáratos pezsgője

Egyéni világbajnok lett a Kárásztelek Pezsgőpincészet 2017-es Carassia Blanc de Blancs Collection 2017 Vintage pezsgője a londoni világbajnokságon. A pezsgők nagybetűs versenyén a szilágysági, 60 hónapos érlelésű, évjáratos chardonnay pezsgő a legnagyobb francia, olasz és még további 7-8 ország pezsgőivel, vakkóstolón küzdött meg.

Kárásztelek egy kis katolikus magyar falu a Szilágyságban, pezsgőkészítés jelentős mértékben a kommunizmus alatt futott fel a régióban - mesélte Bereczki Csaba, a pincészet szőlész-borásza az InfoRádiónak. Elmondása szerint Kárásztelek határában ekkor körülbelül olyan 300 hektár szőlőterület volt, és már akkor az egyik fő beszállítója volt a Somlyai pezsgőgyárak. A privatizáció után ezek a szőlőterületek lényegében megszűntek, ám a 2000-es évek elején látogatott ide a néhai Gál Tibor, híres egri borász. Elmondása szerint ő volt az, aki megálmodta ezt a pezsgőpincészetet

Bereczki Csaba elmondta, Kárásztelek hűvös vidéknek számít; mint megfogalmazta, nagyon különös ez a terroir. Mint mondta,

a területnek ezt a részét nevezik "kristály szigetnek" is a különleges, csillámpalás talaj miatt. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a vidék ideális legyen szőlőtermesztésre.

Úgy fogalmazott, óriási előny, hogy a pincészet a kezdetektől fogva a hagyományos pezsgőkészítésre lett megépítve és felszerelve. Valamint azt is kiemelte, hogy az üzem a terület kellős közepén helyezkedik el, így nagyon gyors a feldolgozás, a leszüretelt szőlő legfeljebb fél órán belül bekerül feldolgozásra.

Az évek óta tartó sikersorozat titkát ugyan nem tudta megfogalmazni, de számára is meglepetés volt, hogy 2017-ben már az első pezsgőjükkel ezüstérmet nyertek a Pezsgő Világbajnokságon. Hozzátette, azóta is minden évben begyűjtenek valamilyen díjat.Mostanra több aranyérmet is nyertek, de szinte minden tételükkel hazahoztak valamilyen elismerést.

A legnagyobb eredménynek mégis az ideit tartja, mikor kategóriagyőztes lett a 2017-es, évjáratos Blanc de Blancs pezsgőjük.

Mint mondta, ez egy hatvan hónapon át, seprős érleléssel készülő ital. Hozzátette, ez a legnagyobb elismerés, amit a pincészettel eddig elértek a pezsgők világában. Úgy fogalmazott, még mindig kicsit álomszerű az egész, próbálnak két lábbal a földön maradni és haladni előre. Ugyanakkor kifejezte, hogy mindez hatalmas felelősség is, de úgy véli, az évről-évre hazahozott díjak arra utalnak, hogy valamit jól csinálnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×