eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Man mowing the grass with a manual petrol lawnmower.
Nyitókép: Getty Images/ Catherine Falls Commercial

Megvan, mikor szólhatunk a rendőröknek, ha már túlságosan hangos a szomszéd fűnyírója

Érdemes tudni, melyik zajjal járó tevékenységet mikor szabad végezni.

Általános jelenség, hogy a szomszéd éppen akkor kezdi nyírni a füvet, fúrni a falat, beindítani a láncfűrészt, amikor pihennénk. Vannak esetek, amikor nem tudjuk a lakókörnyezetünkkel összehangolni a zajos tevékenységeket, de ha ez nem kivitelezhető, hagyatkozhatunk a törvényre is – írja az agroinform.hu.

A 2012. évi II., szabálysértésekről szóló törvény kimondja, hogy aki lakott területen, az ott levő épületben vagy az ahhoz tartozó telken indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja, szabálysértést követ el.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény alapján az ingatlan használójának – tulajdonos, bérlő, haszonélvező – kötelessége, hogy ne zavarja szükségtelenül a szomszédait, illetve a környezetében lakókat. A lakóknak ugyanis nem kötelessége eltűrni a zajt. Azonban

nincs általános csendháborítási szabályrendszer, ez településenként, kerületenként, vagy társasházak esetén akár házanként eltérhet.

A 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelete mondja ki, hogy milyen határértékeken belül kell esnie az adott zajnak, attól függően, hogy az ingatlan hol helyezkedik el, és hogy hány órakor történik a zajkeltés.

  1. Kisvárosban, faluban található lakóterületen 6 és 22 óra között között 50 dB, 22 órától 6 óráig 40 dB zaj a határ.
  2. Nagyvárosban, sűrűn beépített, vegyes lakóterületen 6 és 22 óra között 55 dB, 22 és 6 között pedig 45 dB a határérték.
  3. Az épületek zajtól védendő lakóhelyiségeiben a határ egységesen 06-22 óra között 40 dB, 22-06 óra között pedig maximum 30 dB.

Ha a hangos tevékenység a rendeletben megjelölt időpontokon kívül, vagy a megadott zajszint felett történik, szólhatunk a rendőrségnek. Ha úgy ítélik meg, hogy valóban szabálysértés történt, akkor bírságot szabhatnak ki, ha pedig a zavaró zaj visszatérő problémát jelent,

birtokvédelmi eljárás is kezdeményezhető.

Nyáron a leggyakoribb problémát a fűnyírás szokta okozni, és mivel ez külső zajforrásnak minősül, erre szigorúbb a szabályzás. Eszerint füvet nyírni csak hétköznap reggel 7 és este 20 óra között szabad, szombatonként reggel 9 és 12 óra között, vasárnap és ünnepnapokon pedig tilos.

Azonban ez csupán az általános szabályozás, és az önkormányzatok szabadon eltérhetnek ettől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×