eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka átadja Nagy Endre 1944-ben, Sülysáp határában hősi halált halt ejtőernyős tizedes megtalált arany jegygyűrűjét lányának, Nagy Jolán Eszternek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében 2020. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Különleges gyűrű gazdáját találták meg

Felkutatta a Sülysáp határában a II. világháború idején elesett katona családját, és visszaadta nekik az ottani sírban talált arany gyűrűt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka az átadás előtt elmondta: sülysápi helytörténeti kutatóktól kapták az információt, hogy a falu határában az egyik szántóföldön a második világháború alatt katonákat temettek el jelöletlen sírba. A sír nyári feltárása során három holttestet találtak, egyiküknél egy arany karikagyűrű volt, amelybe az "Esztike 1942" feliratot vésték.

Mivel a katonáknál nem volt semmilyen irat, amelynek alapján azonosítani lehetett volna őket, a múzeum a Facebookon kért segítséget az Eszter nevű nő megtalálásához. Kovács Vilmos elmondta: a felhívást látva jelentkezett a család, így derült ki, hogy a gyűrű Nagy Endre Istváné volt.

Budapest, 2020. szeptember 30.
Nagy Endre 1944-ben, Sülysáp határában hősi halált halt ejtőernyős tizedes megtalált arany jegygyűrűje, amelyet lánya, Nagy Jolán Eszter átvehetett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében 2020. szeptember 30-án.
MTI/Kovács Tamás
Nagy Endre 1944-ben, Sülysáp határában hősi halált halt ejtőernyős tizedes megtalált arany jegygyűrűje, amelyet lánya, Nagy Jolán Eszter átvehetett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében 2020. szeptember 30-án. MTI/Kovács Tamás

A gyűrűt szerdán adta át a főigazgató Nagy Endre István lányának, Nagy Imréné Nagy Jolánnak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×