INFORÁDIÓ
2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

hadtörténeti intézet és múzeum

gyűrű

ii. világháború

Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka átadja Nagy Endre 1944-ben, Sülysáp határában hősi halált halt ejtőernyős tizedes megtalált arany jegygyűrűjét lányának, Nagy Jolán Eszternek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében 2020. szeptember 30-án.

Különleges gyűrű gazdáját találták meg

Infostart / MTI

Felkutatta a Sülysáp határában a II. világháború idején elesett katona családját, és visszaadta nekik az ottani sírban talált arany gyűrűt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka az átadás előtt elmondta: sülysápi helytörténeti kutatóktól kapták az információt, hogy a falu határában az egyik szántóföldön a második világháború alatt katonákat temettek el jelöletlen sírba. A sír nyári feltárása során három holttestet találtak, egyiküknél egy arany karikagyűrű volt, amelybe az "Esztike 1942" feliratot vésték.

Mivel a katonáknál nem volt semmilyen irat, amelynek alapján azonosítani lehetett volna őket, a múzeum a Facebookon kért segítséget az Eszter nevű nő megtalálásához. Kovács Vilmos elmondta: a felhívást látva jelentkezett a család, így derült ki, hogy a gyűrű Nagy Endre Istváné volt.

Budapest, 2020. szeptember 30.
Nagy Endre 1944-ben, Sülysáp határában hősi halált halt ejtőernyős tizedes megtalált arany jegygyűrűje, amelyet lánya, Nagy Jolán Eszter átvehetett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében 2020. szeptember 30-án.
MTI/Kovács Tamás
Nagy Endre 1944-ben, Sülysáp határában hősi halált halt ejtőernyős tizedes megtalált arany jegygyűrűje, amelyet lánya, Nagy Jolán Eszter átvehetett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében 2020. szeptember 30-án. MTI/Kovács Tamás

A gyűrűt szerdán adta át a főigazgató Nagy Endre István lányának, Nagy Imréné Nagy Jolánnak.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018