eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Lesújtó eredménnyel zárult a létrák és fellépők ellenőrzése

Összeroskadó lépcsők, sorjás élek - az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat húsz zsámoly, fellépő és létra közül nyolcról állapította meg, hogy használatuk sérülési kockázattal jár.

Az ITM akkreditált műszaki laboratóriuma összesen húsz termék mechanikai szilárdságát és felületi kidolgozását vizsgálta meg. Az esetleges hiányosságok a fellépő vagy zsámoly töréséhez, összeroskadásához vezethetnek, a sorjás élek bőrsérülést okozhatnak, miközben e veszélyforrások minden igyekezet és körültekintés ellenére is rejtve maradhatnak a vásárláskor. A laborvizsgálat célja az volt, hogy a nem megfelelő termékeket a fogyasztóvédelem kiszűrje a forgalomból.

A szakemberek nyolc olyan terméket találtak, amelyek használata sérülés kockázatával jár a felhasználók számára, ezek fele mindkét vizsgálati szempontból elbukott az ellenőrzésen. A biztonságot érintő legfőbb probléma, ha a fellépő használat közben eltörik. A gyenge anyaghasználatból adódó elégtelen mechanikai stabilitásra hét terméknél derült fény. Öt fémből készült termékeknél nem fordítottak kellő gondot a megmunkáláskor keletkező élek eltávolítására.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A fogyasztóvédelmi hatóság minden nem biztonságos termék forgalomból való kivonását elrendelte annak érdekében, hogy a problémás árucikkek lekerüljenek az üzletek polcairól. Az innovációs tárca rendszeres fogyasztóvédelmi vizsgálataival, folyamatos jelenlétével elejét veszi annak, hogy a kockázatos termékek balesetet okozzanak az otthonainkban.”

A vizsgált létrák, fellépők és zsámolyok tételes listája és hibajegyzéke itt érhető el (pdf).

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×