eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Szezon ide vagy oda, valamikor lesz szúnyogirtás a Balatonon

Csak nem most. A halasztás oka egyébként talán meglepő, de nem a koronavírus.

A szeles időjárás miatt nem történt meg az elmúlt napokra tervezett idei első biológiai légi szúnyoggyérítés, amelyre közel 2200 hektárnyi területen fog sor kerülni - közölte Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke a hirbalaton.hu portállal.

A tartaléknapok április 2. és 3., de ha marad a szél, a jövő héten irtanak majd.

Mivel a kémiai légi irtás már tilos, a korábbiakhoz képest - a szakemberek legalábbis ezt mondják - nem lesz olyan hatékony a mostani, de ennek oka természetvédelmi, együtt kell élni vele.

A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogtenyésző helyekre. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyog-lárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. A kezelések elsődlegesen légi úton valósulnak meg.

Tavaly a szúnyogirtó szerek többségét visszavonták, ezzel a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható, légi kémiai szerek kijuttatási lehetőségei megszűntek.

Kémiai földi permetezést belterületen lehet majd végezni a továbbiakban. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak többezres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. A kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra egyébként sincs hatása a használt anyagoknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×