INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

szúnyog

balaton

szúnyoggyérítés

Szezon ide vagy oda, valamikor lesz szúnyogirtás a Balatonon

Szezon ide vagy oda, valamikor lesz szúnyogirtás a Balatonon

Infostart

Csak nem most. A halasztás oka egyébként talán meglepő, de nem a koronavírus.

A szeles időjárás miatt nem történt meg az elmúlt napokra tervezett idei első biológiai légi szúnyoggyérítés, amelyre közel 2200 hektárnyi területen fog sor kerülni - közölte Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke a hirbalaton.hu portállal.

A tartaléknapok április 2. és 3., de ha marad a szél, a jövő héten irtanak majd.

Mivel a kémiai légi irtás már tilos, a korábbiakhoz képest - a szakemberek legalábbis ezt mondják - nem lesz olyan hatékony a mostani, de ennek oka természetvédelmi, együtt kell élni vele.

A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogtenyésző helyekre. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyog-lárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. A kezelések elsődlegesen légi úton valósulnak meg.

Tavaly a szúnyogirtó szerek többségét visszavonták, ezzel a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható, légi kémiai szerek kijuttatási lehetőségei megszűntek.

Kémiai földi permetezést belterületen lehet majd végezni a továbbiakban. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak többezres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. A kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra egyébként sincs hatása a használt anyagoknak.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz a II. kerületben

Kigyulladt egy társasház a II. kerületben - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018