eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Erre menjünk, amíg még mehetünk kirándulni - ajánló

A koronavírus csak a teljesítménytúráknak és a nagy létszámú kirándulásoknak szab gátat, családilag nagyon sok felé mehetünk. Ajánlunk pár helyet!

A koronavírus terjedése miatt mindenkinek kerülnie kell a tömeget, de ez nem azt jelenti, hogy szűk családi körben nem szabad kirándulni. Még Müller Cecília országos tisztifőorvos is azt mondta, hogy egy szép, tavaszi séta a testnek és a léleknek is jót tesz. Szerencsére Magyarországon bőven vannak olyan helyek, ahol sokkal kevesebb emberrel találkozni, mint az utcán, de lehetőleg ne tömegközlekedéssel utazzanak el a kiindulási pontjukra!

A kéktúrázóknak a Cserhátot javasoljuk. Ecsegről induljanak, és útközben nézzék meg Hollókőt. Ha jól bírják, 37 kilométert is megtehetnek. Elmehetnek Bélapátfalvára, ahonnan elsétálhatnak a Bánkúti síházhoz.

A Vértesben Oroszlány és Mór között van egy szép túraútvonal. A piros jelzést kell követniük, de mindenképpen tegyenek kitérőt a vértesszentkereszti apátság és a Gerencsérvár romjaihoz. Ez utóbbi a tatárjárás után épült, és inkább főúri lakótorony volt, mintsem vár, de még falu is tartozott hozzá, amiből viszont annyi sem maradt, mint a várból. A nevét a fazekasokról kapta, azokat ugyanis ezen a vidéken gerencséreknek hívták.

A Heves-Borsodi-dombság is szép hely. A napot Nagyvisnyón kezdhetik, felkereshetik az Arlói-tavat és a Gyepes-völgyet, de arrafelé van a Szarvas-kő is.

A Visegrádi-hegységben Leányfaluról a Vörös-kő csúcsa hívogatja önöket. A Visegrádra vezető úton a Moli-pihenő és a Borjú-fő is szép kilátást ígér. A Moli-pihenő egy kőpad, amelynek megfakult táblája elárulja, hogy a Moli egy Molnár Lajos nevű turista beceneve volt, és ezt a helyet 1975-ben az ő emlékére alakította ki a Vörös Meteor Természetbarát Egyesület.

A Bükkben a Dédestapolcsány – Mályinka – Látó-kövek – Szentlélek – Örvény-kő – Magos-kő – Hámori-tó – Lillafüred útvonalat ajánljuk a figyelmükbe. A Börzsönybe készülőknek egy klasszikus programot kínálunk: Királyrét – Csóványos – Nagy-hideghegy – Nagy-Mána bérc – Királyrét. A Mátrában Szurdokpüspökitől a Horka-tető, a Muzsla, a Nyikom-nyereg, a Vörös-kő bérc, a Szalajkás tető és a Hidegkúti turistaház érintésével gyalogolhatnak el Mátrakeresztesre.

A kerékpárosoknak azt javasoljuk, hogy menjenek el az Őrségbe. Őriszentpéteren érdemes nyeregbe pattanniuk. Onnan két szép körtúra is indítható: az egyik Szalafő, Farkasfa és Apátistvánfalva felé vezet, ahonnan Kondorfa érintésével juthatnak vissza a kiindulási pontjukra. Készüljenek arra, hogy az időjárás hűvösebbre fordul.

Teljesítménytúrák a koronavírus-járvány miatt sajnos nem lesznek a hétvégén, de várhatóan a következő hónapokban sem. A legnagyobbat és leghíresebbet, a Gerecse 50-et is elhalasztották 2021-re. Az aktuális helyzetről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján tájékozódhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×