eur:
393.36
usd:
366.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Fénnyel jelelnek férfiak egy római lakóház erkélyéről 2020. március 15-én. Az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésére az országban elrendelt kijárási tilalom miatt az otthonukban rekedt olaszok a szolidaritás jegyében villámakciókat szerveznek az internetes közösségi portálokon, például bizonyos időpontokban megjelennek az ablakukban vagy erkélyükön, hogy énekeljenek, tapsoljanak vagy egyszerűen csak integessenek egymásnak.
Nyitókép: Fénnyel jelelnek férfiak egy római lakóház erkélyéről 2020. március 15-én. Az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésére az országban elrendelt kijárási tilalom miatt az otthonukban rekedt olaszok a szolidaritás jegyében villámakciókat szerveznek az internetes közösségi portálokon, például bizonyos időpontokban megjelennek az ablakukban vagy erkélyükön, hogy énekeljenek, tapsoljanak vagy egyszerűen csak integessenek egymásnak. (MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami)

Flashmob az erkélyen, kézbe ragadt telefonok: így vészelik át az olaszok a vesztegzárat

A koronavírus-járvány miatt vesztegzár alá vont 60 milliós Olaszországban a családok, a barátok és a kollégák az olyan üzenetküldő platformokra váltottak, mint a Facebook WhatsApp vagy a Microsoft Skype szolgáltatása.

A napról napra növekvő számok ellenére még nem tetőzött Olaszországban az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) Giuseppe Conte miniszterelnök szerint, aki a következő heteket nevezte a legkockázatosabbnak a Corriere della Sera című napilapban hétfőn megjelent interjúban. Giuseppe Conte az egészségügyi szakértők előrejelzéseit idézve hangsúlyozta, hogy

az olasz lakosság "döntő" hetek előtt áll.

A legtöbb, több mint 13 ezer beteget számláló Lombardia tartomány bejelentette, hogy nagyméretű "víruskórházat" tervez létesíteni a milánói vásártéren. Ennek megvalósításával az olasz polgári védelem hatóság volt vezetőjét, Guido Bertolásót bízták meg, aki jelképes egy euróért vállalta a feladatot.

Rómában újabb kórházat alakítottak át a betegek fogadására, így az olasz fővárosban már két kórház szakosodott a fertőzöttek kezelésére.

Virtuálisra váltott a családi és a közösségi élet Olaszországban

A koronavírus-járvány miatt vesztegzár alá vont 60 milliós Olaszországban a családok, a barátok és a kollégák az olyan üzenetküldő platformokra váltottak, mint a Facebook WhatsApp vagy a Microsoft Skype szolgáltatása.

Az olasz felhasználók 20 százalékkal több hívást indítanak és üzenetet küldenek a WhatsAppon az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Facebook a Reuters hírügynökséggel. A Microsoft nem ad ki statisztikákat a Skype használatáról, de egy szóvivőjük elmondta, hogy a vállalat 100 százalékos növekedést jegyzett az applikáció használatában Olaszországban.

Az olasz azt mondják, hogy a kapcsolattartás ezeken a platformokon segít nekik megbirkózni az izoláltsággal és a szorongással, egyes esetekben az interneten keresztül hozzáférhetnek a mentális egészséggel foglalkozó szoláltatókhoz is, sőt a kórházban lévő koronavírus-fertőzöttek is képesek kapcsolatban lépni szeretteikkel.

"Mind a betegek, mind a családok számára hihetetlenül fontos egy kis beszélgetés, hogy reményteljesek maradjanak, pozitívan gondolkozzanak"

- mondta egy milánói beteg hozzátartozója.

Az olasz kórházak megpróbálnak rövid videóhívásokat biztosítani mindennap a koronavírus-betegeket kezelő osztályokon.

"A családok szenvedései miatt felvettük a kapcsolatot a távközlési cégekkel, hogy aktiválják a videóhívás rendszert és biztosítsanak betegeink számára tableteket, amelyeket a családjaikkal való beszélgetésre használhatnak" - mondta Marco Reste, a milánói San Donato poliklinika intenzív osztályának a helyettes vezetője.

Az üzenetküldő platformok segítik az embereket abban, hogy közelebb érezzék magukat hozzátartozóikhoz abban az országban, ahol a szoros, kiterjedt családi kapcsolatok létfontosságúak a mindennapokban.

Olaszországban sok esetben a nagyszülők a gyerekek első számú gondozói, amikor a szülők munkában vannak, de a karantén és a 60 fölöttiek nagyobb fenyegetettsége most kettészakította a két korosztályt.

Cecilia Zadra 28 éves pszichológus, aki az északi országrész egyik idősotthonában dolgozik elmondta, hogy segített az otthon lakóinak az iPad használatában, hogy életük első videóhívását intézhessék családjukhoz.

"Elérzékenyültem, amikor láttam, hogy ez a nekünk, fiataloknak természetesnek vett technológia milyen fontos eszközzé vált a kritikus pillanatokban" - mondta.

A vírus által leginkább sújtott Bergamóban az idősek a WhatsAppon küldik el bevásárlási listáikat a szomszédoknak, akik beszerzik nekik a szükséges dolgokat

- mondta egy helyi lakos, aki egy teljes háztömb számára végez bevásárlást.

Vasárnapra 1809-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság vasárnap esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma 24 747-re nőtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×