eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Zöld szemlélet ide vagy oda, alig kapni bármit a papírhulladékért

Egy szlovák határhoz közeli iskola megtalálta a megoldást, de akik szerencsétlenebb helyen vannak, azoknak szinte meg sem éri a gyűjtés.

Évtizedekkel korábban szorgalmas diákok járták településük házait papírhulladékért, hogy azt beváltva pénzhez jussanak.

Ma, a szelektív hulladékgyűjtés idején mintha jelentősen megváltozott volna a helyzet, alig kapni valamit a papírszemétért - derül ki a Nool.hu összeállításából. Olykor még az elszállításhoz szükséges benzinre sem elég a pénz a ceredi Id. Szabó István Általános Iskola tanulóinak.

Egy kilóért egy forint járt

az igazgatóhelyettes, Simonné Lőcsei Mónika beszámolója szerint, az önkormányzatnak kellett végül segítenie, hogy végigmenjen a program.

Korábban ebből a bevételből könyvtárat fejlesztettek, a dikáönkormányzatot is segítette fenntartani, az osztályok pedig versenyeztek ebben a tevékenységben.

A salgótarjáni Gagarin általános iskolában évente kétszer gyűjtenek papírszemetet, szlovák cég viszi el 10-15 forintért kilóját.

A befolyt összeget az osztályok kapják vissza.

A balassagyarmati Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban tavaly ősszel egy konténernyiért kaptak alig több mint 10 ezer forintot, 5 forint volt kilója.

A szuhai óvodában már egyáltalán nem foglalkoznak a papírhulladék összegyűjtésével, nem éri meg nekik.

A fővárosban már van olyan telep, ahol fizetni kell az összegyűjtött hulladék lerakásáért is. A papír árának zuhanása mögött az állhat, hogy Kína elkezdte korlátozni az Európából behozott hulladék mennyiségét.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×