eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Rengeteg androidos telefon van veszélyben, pedig megvan a megoldás

Még mindig van egy, a hackerek által aktívan kihasznált biztonsági rés több millió mobiltelefonban.

A MediaTek chippel ellátott okostelefonok tavaly felfedezett, MediaTek-su-nak (vagy röviden csak MTK-su-nak) elnevezett sebezhetőségéről már akkor kiderült, hogy több millió telefont és tabletet érint. Egy bizonyos scripttel magas szintű (root) jogosultságot lehetett szerezni ezekhez a telefonokhoz - írta a hvg.hu.

A sztori azért is érdekes, mert bár az érintett cég egy hónapon belül, tavaly májusban kiadta a javítást a hibára, és javította az összes érintett lapkakészletben, nem oldódott meg a gond. Bár azóta több gyártó is lépett az ügyben, még mindig sok kisebb gyártó készüléke, valamint számos, régebbi Androidos rendszerű eszköz veszélyben van.

A chipgyártó ugyanis nem tudja arra kényszeríteni az eszközgyártókat, hogy kiküldjék a piacon lévő eszközökre a vonatkozó szoftverfrissítést.

Most a Google-hoz fordultak, amely megjelentette az esetről szóló beszámolót az Android Security Bulletinben.

A sebezhetőség kihasználása lehetővé teheti a rosszindulatú alkalmazások számára, hogy például bármilyen alkalmazást telepítsenek, megváltoztassák a meglévő alkalmazások engedélyeit, sőt akár személyes adatokhoz is hozzáférhessenek.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×