INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

holdújév

ázsia

kína

horoszkóp

hagyomány

újév

Hívők imádkoznak a kínai holdújév alkalmából a tajpeji Lungsan templomban 2019. február 5-én. A kínai holdnaptár szerint idén február 5-én köszönt be az új év, amely az állatövek szerint jelölt tizenkét esztendő közül a disznó éve lesz.

Oroszlántánc, óriásfüstölők, imádkozó tömegek - látványosan köszöntötték a disznó évét

Infostart

A holdnaptár szerinti új év, a disznó évének első napját köszöntötték Ázsia szerte kedden.

A disznó évének beköszöntére Kína nagyobb városainak népessége jelentősen megcsappant, milliók utaztak ugyanis rokonaikat meglátogatni, vagy külföldi vakációra. A vasúti minisztérium 413 millió belföldi utazást jelez előre a háromhetes ünnep időszakára.

Vállalatok, üzletek és kormányhivatalok szüneteltetik a munkát ilyenkor változó időtartamra - Dél-Koreában például két napra, de Kínában egy teljes hétre zárnak be.

Kínában az újév fogadásának elmaradhatatlan része az ünnepi tűzijáték és petárdázás, azonban mindkettő rendszerint sok balesettel jár. Az elmúlt években a hatóságok éppen ezért betiltották ezek használatát a nagyvárosokban, és szigorúbb felügyelet alá vonták a gyártókat és a forgalmazókat is. Az idei ünnep sem telt azonban tragédia nélkül, az ország déli részén fekvő Kuanghszi tartományban kedd hajnalban egy illegális tűzijátéküzletnél történt robbanásban öten meghaltak. A nyomozás szerint a robbanást az okozta, hogy az üzletvezető több pirotechnikai eszközt gyújtott meg közvetlenül a bolt előtt.

Bangkokban élő kínaiak a hagyományoknak megfelelően füstölőt és áldozati pénzt égettek elhunyt szeretteik tiszteletére. Bár a városvezetés kérte a lakosságot, hogy legyenek tekintettel a súlyos légszennyezettségre, tartózkodjanak a tűzgyújtástól, a hatóságok szerint a kérésnek nem sok foganatja volt.

A Google doodle (animált logó) 2019. február 5-én
A Google doodle (animált logó) 2019. február 5-én

Phenjanban a látogatók virágokat helyeztek el a korábbi észak-koreai vezetők, Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il szobránál.

A kínai újév tiszteletére a Tokiói torony is vörösbe borult. Abe Sindzó japán miniszterelnök pedig videoüzenetében kínaiul kívánt boldog tavaszünnepet. Mint mondta, a tavalyi év nagy jelentőségű volt a kínai-japán kapcsolatokban, mert a két ország viszonya visszatért a normális kerékvágásba.

Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018