eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Megszállták a baglyok Túrkevét - de nem baj

20-30 ezer kártevőt fog elpusztítani egy százas csapat, az emberre pedig nem veszélyesek, cserébe jól néznek ki. Ráadásul összesen vagy ezren vannak.

Túrkeve valósággal bagolyfőváros - vélekedik a Szoljon.hu cikkírója; igaz, ami igaz, a téli hónapokban ezernél is több bagoly tölti itt a napokat. A hideg idő beköszöntével már idén is megjelentek a nagyobb fákon.

"Minden télen itt telepszenek meg a nyírfák csupasz ágai között, előfordul, hogy két tucatnyi is van belőlük" - mondta el a település belső részén élő egyik lakos, akinek utcájában gyakran vendégeskednek ezek az erdei állatok. "Nem sok baj van velük, hiszen egész nap alszanak, csak estefelé élednek fel. Viszontkedves színfoltjai a településnek, érdekes látványt nyújt egy-egy fa, melyen fürtökben telepszenek meg a baglyok."

Viszonylag

kevés olyan bagolyfaj van, amelynek példányai telente csapatostul tanyáznak nappal az ember közelében.

Az erdei fülesbagoly azonban szívesen választ akár forgalmasabb lakott területeket is.

A településeken mindig néhány fokkal melegebb van, mint a természetben, másrészt innen hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozó madarak, melyek veszélyeztetik. Szerencsére egyre többen tudják, hogy az emberre nem jelentenek veszélyt, ellenben nagyon szórakoztató és hasznos madarak.

A baglyok a növényvédelem nagy segítői.

Száz madár a három hónapnyi telelés idején 20-30 ezer kártevőt távolít el biológiai úton.

Ekkora méretű rágcsálóirtást csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humánegészségügyi kockázatú mérgek bevetésével, sok pénzből lehetne megoldani.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×