eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitótánc a 189. Anna-bálon a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2014. július 26-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Mátyus Tamás

Füreden egy lány ma mindenkinél boldogabb lesz

Az Anna-bál lázában ég a Balaton-parti város, királyi pompa jellemzi a nagy múltú rendezvényt, és az esti menüsor is különleges.

Idén 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, a rendezvényt változatos programok kísérték egész héten át.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg majdani férjével,

Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.

Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért.

Anna-bálokat nemcsak Füreden rendeztek, hanem más fürdőhelyeken is, de az Anna-naphoz közel eső szombaton megtartott balatonfüredi táncvigalmak voltak a leghíresebbek.

A 19. században a füredi bálokat kedvelték igazán az arisztokraták, a résztvevők nemzeti öntudata az öltözködésben, a zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott.

1861-ben választottak először bálkirálynőt, akit 1862 óta aranyalmával jutalmaznak.

Az egykoron neves személyiségeket - Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát - is vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, számos balatoni településen (Balatonalmádi, Csopak, Tihany, Siófok, Zamárdi, Balatonföldvár) tartottak Anna-bált a füredi mintájára, de Füreden nem.

A balatonfüredi rendezvény reneszánsza 1954-ben kezdődött, a színhely ekkor a Balaton Étterem volt. A bálokat ezt követően már minden évben megtartották, és az elődök iránti tiszteletből úgy számozzák őket, mintha sohasem szüneteltek volna.

1957 óta a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel ad otthont a bálnak, és azóta választják meg minden évben az Anna-bál szépét is.


A bál előtti pénteken rendezik meg a hagyományos balatoni szívhalászatot. A legenda szerint az lesz a lányok jövendőbelije - legalábbis báli kísérője -, akinek a neve a Balatonból általuk kihalászott, fából faragott szíven áll.

A szokást Krúdy Gyula Balatoni szívhalászat című novellája nyomán keltik életre.

A báli menet szombaton a Vaszary-villa kertjéből indul, ahol a bálon részt vevő hölgyek nyakába akasztják a sorszámozott porcelánszíveket, amelyeket a bál főtámogatója, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készít.

Idén Erzsébet királyné, Sissi kedvenc virágait idéző ibolya lila színben tündökölnek. A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amelyet a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatnak be.

1962 óta felcsendülnek az Anna-báli keringő - Huszka Jenő utolsó szerzeménye - dallamai is. A hölgyek közül a báli közönség szavazza meg a tizenöt legszebbet, közülük pedig szakmai zsűri választja ki az Anna-bál szépét és két udvarhölgyét.

A bálkirálynő jutalma az Erisz-alma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, két udvarhölgyéé pedig egy-egy herendi váza Rothschild- és Apponyi-díszítéssel.

A bál napján hagyományosan az előző évi bálkirálynő hajt végig hintón a városon,

a bált követő vasárnap délelőtt pedig az Anna-bál legszebb hölgye és kísérői díszes hintón, lovas huszárok kíséretében indulnak sétakocsikázásra.


Az Anna-bált évek óta színes programok kísérik: az Operafüred keretében a Magyar Állami Operaház művészei adtak szabadtéri koncertet a Gyógy téren, idén Puccini és kortársai szerzeményeivel léptek fel. Pénteken az Operaház zenekara adott koncertet, szombaton pedig a balettkar lépett színpadra.

Vasárnap este mutatják be a Puccini: Bohémélet című operafilmet. Az ország legkiválóbb virtuózainak részvételével ezen a héten is megrendezték a gálaműsorral egybekötött prímásversenyt.

A bálon Roby Lakatos és a Mendelssohn kamarazenekar ad koncertet.

Az esti menüt a Veol.hu beszámolója szerint a segítőkkel együtt húsz szakács készítette, hogy a báli asztalon kifogástalan ízben és látványban tudják a vendégek elé tenni herendi porcelán tányérokon az ünnepi ételeket.

Előételek:

-sóban érlelt, citrusos kecsege kacsamájjal, pácolt gyömbérrel, uborkazselével, kaviárral, illetve mentás őszibarack-krémleves mandulás ropogóssal.

Főétel:

-borjúfilé jeruzsálemi articsókával, kardamomos napraforgókrémmel, glasszírozott zöldségekkel.

Mindezek mellett kínálnak konfitált galambcombot mellével, árpagyöngy rizottóval és karamellizált gyöngyhagymával.

A desszert is különlegesnek ígérkezik, ami lime-os joghurtszeletből, erdei és nyári gyümölcsökből, makarónvariációkból áll.

A portálnak a bál főszervezője, Cserép László elmondta, hogy idén több kivetítőt is elhelyeznek az Anna Grand Hotel parkjában, ahol a vendégek séta vagy pezsgőzés közben is követhessék az eseményeket. Szintén újdonság, hogy a Gyógy téren különleges koreográfiára lovas, táncos bemutatót láthatnak a vendégek és a nézelődők.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×