INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Hol érdemes túrázni a hétvégén?

Infostart / InfoRádió
Aránylag jó idő lesz a hétvégén, ami azt jelenti, hogy nem lesz hideg, de néha eshet az eső. Túraajánlataink közül válogathat.

A Tokaj-hegy tarcali oldala kiváló választás azok számára, akik csendesebb, turisták által kevésbé járt ösvényeket keresnek a hétvégére. Ha már arra járnak, menjenek el Rátkára, ahol 12 millió éves ásványokat találhatnak a Hercegköves-hegyen és a vasút menti riolittufa bányában - de előtte mindenképpen nézzenek utána a szükséges engedélyeknek!

A Börzsönyben az Ódamásdról induló útvonal bejárását javaslom a Zuvár, illetve Márianosztra, Nagyirtás, valamint a Sós és a Kopasz-hegy érintésével.

A Pilisben Pomáznál érdemes rálépni az ösvényre, amely elvezet a Nagy-Csikóvárhoz, a Lajos-forráshoz, a Vasas-szakadékhoz és a Kő-hegyre, ahol van egy menedékház és egy kilátó is.

A Balaton-felvidéken Paloznakról vagy Vászolyról indítható szép körtúra. Az utóbbinál ne felejtsék el begyűjteni a Szent Jakab kút forrásvizét, állítólag eltünteti a szemölcsöket és gyógyító hatással van a nőgyógyászati kórokra.

Tihanynál a Kis-Erdő-tetőről a Régi levenduláson és a Nyereg-hegyen át a kilátó és a Külső-tó érintésével eljuthatnak a híres barátlakásokhoz, onnan pedig Óváron át a Kálváriához. 11 kilométer, de 11 nagyon szép kilométer.

A Csereháton a Rakaca és Abod közötti 17 kilométeres kirándulás, a Gerecsében pedig egy 15 kilométeres héregi körtúra kínálja magát.

A kerékpárosok sok szép élményt és izomhúzódást gyűjthetnek, ha

körtúrát indítanak Esztergomból

a Dobogókő-Pilismarót-Nagymaros-Kóspallag-Márianosztra-Letkés-Párkány útvonalon.

Az időjárás valószínűleg nem lesz mindig és mindenhol tökéletes a túrázáshoz, de azért rossznak sem nevezhetjük. Folytatódik az átlagosnál melegebb idő, a gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, de kialakulhatnak záporok, zivatarok is – közölte a meteorológiai szolgálat.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. A hosszú távú gyaloglás szerelmesei mátrai, zselici, börzsönyi, budai, mezőföldi, alföldi, gerecsei, bakonyi, pilisi és kőszegi programok közül választhatnak a teljesítménytúrázók társaságának honlapján.


A címlapról ajánljuk