INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 7. péntek
Ibolya

hpv

hpv

védőoltás

méhnyakrák

megelőzés

HPV-vírus: menjünk szűrésre, de kétségbeesni nem kell!

Infostart / InfoRádió

Évente 400-450 nő hal meg méhnyakrákban Magyarországon. A rákot okozó HPV-vírus férfiaknál is előidézhet daganatos megbetegedéseket - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának orvosa.

„Magyarországon egy évben körülbelül 1400 új méhnyakrákos esetet fedeznek fel, 400-450-en meghalnak ebben a betegségben, ez azt jelenti, hogy naponta több mint egy magyar nőt veszítünk el emiatt. Ez az EU-átlag duplája” - emelte ki Melczer Zsolt nőgyógyász.

Hozzátette, a méhnyakrák „nem csak a nők ügye”, a Fontos vagy Nekem - Férfiak a nőkért című felvilágosító kampány a férfiakat célozza. Mint a nőgyógyász elmondta, a méhnyakrákot okozó HPV-vírus magas rizikójú típusai szexuális úton átvihetőek.

„A férfiak a nőktől kapják, a nők meg a férfiaktól, tehát ez mindkét nemet érintő probléma. Számos, a méhnyakrákon kívüli, rosszindulatú megbetegedés köthető a humán papilloma vírushoz, például a végbélkörnyéki és a száj-, garatüregi rákok.”

Ezek azonban megelőzhetőek – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának orvosa. Hozzátette, a világon a szűrővizsgálatok jelentik a második fokozatot, az első a védőoltás.

„Már olyanok vannak, amelyek nemtől függetlenek, tehát nők és férfiak is megkaphatják. Nagyon fontos, hogy csak alsó korhatára van, az 9 év, felső nincs.”

14 éves korig ebből elég két oltás, utána egy oltási sorozaton belül háromra van szükség a teljes védelemhez – mondta Melczer Zsolt.

„De már egy oltás után is van védelem.”

A HPV-vírust bárki hordozhatja, de nem biztos, hogy kimutatható, mert egyrészt nem rögtön olyan vírusszámban van jelen a szervezetben, amit jelezne a szűrővizsgálat, másrészt az is lehet, hogy az immunrendszer egy hét alatt legyőzi – mondta a nőgyógyász.

„A nők hajlamosabbak kicsit többet foglalkozni az egészségükkel. Ha egy szűrésen megállapítanak egy HPV-fertőzést vagy annak gyanúját, nem kell rögtön kétségbeesni, mert az esetek 90 százalékában a saját immunrendszer segítségével, mindenféle hókuszpókusz nélkül egy-két éven belül elmúlik.

Azonban ezután nem alakul ki életreszóló védettség, akár ugyanezzel vagy a többi 150 vírustípussal újra lehet fertőződni, például egy partnercsere következtében – fűzte hozzá a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának orvosa.

„Ezek ellen nem véd az, ha valakinek van egy HPV-hordozása vagy -fertőzése” - hívta fel a figyelmet Melczer Zsolt.

Kapcsolódó hang

HPV-vírus: menjünk szűrésre, de kétségbeesni nem kell!
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018