eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Nagy kudura kíváncsi? Irány Nyíregyháza!

Elsőként a Nyíregyházi Állatparkban csodálhatják meg a látogatók a világ második legnagyobb antilopfaját, a nagy kudut (Tragelaphus strepsiceros), amelynek egyedei egy hollandiai állatkertből érkeztek a sóstógyógyfürdői látványosságba.

A három állat - egy kétéves hím és két, másfél éves nőstény - már belakta a park Tarzan-ösvényét, ahol antilopokkal, zebrákkal, pelikánokkal és zsiráfokkal él társbérletben - közölte Révészné Petró Zsuzsanna, az állatpark sajtóreferense.

Az új állatok a park egyébként is páratlan afrikai patásgyűjteményét gazdagítják, hiszen a közös kifutóban élő négylábúak közül Magyarországon csak itt látható például a grevy zebra, a fekete lóantilop vagy az oryx antilop.

A nagy kudu egyike a legfeltűnőbb és legszebb antilopoknak. Az Afrika közép és déli részén őshonos nagy kudu a második legnagyobb antilopfaj a világon: az ivarérett bika súlya elérheti a 300 kilogrammot, marmagassága pedig a 150 centimétert. A kuduk jellemzője a szabályos alakú fül, a hím állatok legfeltűnőbb sajátossága pedig a dugóhúzószerűen csavarodó szarv, amely akár egy méter hosszú is lehet.

Az itthon egzotikusnak számító állatfaj Afrika erdős szavannáin, bozótosaiban honos, többnyire bokrokról és fákról legelt levelekkel és ágakkal táplálkoznak. Legfeljebb tucatnyi állatból álló, állandó összetételű családi csoportokban élnek. A bikák maximális élettartama nyolc év, a tehenek akár 15 évig is élhetnek. Az állatfaj elnevezése egyébként a khoikhoi nyelvből származik.

A ritka állatokat egy három méter magas bambuszhídról, több száz méteren keresztül figyelhetik meg a látogatók a Nyíregyházi Állatparkban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×