INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Kiválasztotta a Magyar Köztársaság elnökének borait Schmitt Pál

InfoRádió / MTI
Kiválasztotta Schmitt Pál államfő szerdán azt a fehér-, vörös- és desszertbort, amely az elkövetkezendő egy évben a Magyar Köztársaság elnökének bora címet viselheti.

Schmitt Pál döntését két napon át tartó előzsűrizés előzte meg, amelynek során szakmai ítészek 650 bormintából választották ki a köztársasági elnök elé kerülő, kategóriánkénti 3-3 bort. Schmitt Pál a borok közül elismert borszakértők és sommelier-k segítségével választott.

A fehérborok közül a Kreinbacher Pincészet 2007-es somlói Öreg Tőkék Bora, a desszertborok közül az Orosz Gábor 2000-es hatputtonyos tokaji aszú, a vörösborok közül pedig a Bodri Pincészetből származó 2009-es szekszárdi Kadarka viselheti a Magyar Köztársaság elnökének bora címet.

Összesen több mint ötszáz borász versenyzett azért, hogy az általa készített bor viselhesse a megtisztelő címet és hírét vihesse a magyar boroknak.

Kiss Norbert, a Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője elmondta, hogy a kiválasztott borok bolti eladásából palackonként száz forintot jótékonysági célra fordítanak. Az év leteltével hoznak döntést arról, pontosan milyen szervezet vagy alapítvány kapja az összegyűlt pénzt.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője az MTI kérdésére elmondta, a köztársasági elnök borának jelével ellátott palackok két héten belül megjelennek az üzletek kínálatában.

Schmitt Pál elismerését fejezte ki a magyar borászok iránt, akik munkájának köszönhetően a Sándor-palota vendégei egy éven keresztül "a legjobb magyar borokat" kóstolhatják majd meg.

Az államfő kifejtette: a magyar boroknak a nemzetközi piacon nem a mennyiség szempontjából kell ringbe szállniuk, hanem elsősorban a minőség terén veszik fel a versenyt más nemzetek boraival. "Igazán büszke vagyok rá, hogy a legjobb borokat ajándékozhatom, kínálhatom és fogyaszthatom az elkövetkezendő évben" - mondta.

A címlapról ajánljuk