INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A Főtáv továbbra is biztosítja a távfűtést a legtöbb budapesti társasházban

InfoRádió / MTI
A Főtáv Zrt. a budapesti társasházak túlnyomó többségében péntektől is biztosítja a távfűtést a lakóközösségekkel megkötött szerződéseknek megfelelően - közölte a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője

Szűcs Panni emlékeztetett arra, hogy a szolgáltatóknak a kormányrendelet értelmében október 15-e és április 15-e között kötelező biztosítaniuk a távfűtést. Az április 15-e és május 15-e közötti időszakra azonban a társasházak már saját belátásuk szerint - szerződésben - rendelkezhettek arról, kérik-e a szolgáltatást.

A lakóközösségek a szolgáltatóval kötött megállapodásban rögzíthették, hogy - ebben az egy hónapban - milyen napi átlaghőmérséklet esetén kérik a távfűtés biztosítását. A Főtáv tehát a lakóközösség igénye alapján fűt, vagy nem fűt - fogalmazott a szóvivő.

Szűcs Panni elmondta, Budapesten mintegy 4500 épület fűtését biztosítja a Főtáv Zrt.; ezek túlnyomó többségével, mintegy 3800-zal olyan szerződése van a cégnek, amely szerint április 15-e után is biztosítják a fűtést.

Hétszáz lakóközösséggel viszont olyan szerződésük van, amely szerint pénteken le kellene kapcsolniuk a fűtést. Számukra a Főtáv, a hűvös időjárásra tekintettel, felajánlja a távfűtés fenntartását - tette hozzá. Ennek érdekében a fővárosi cég munkatársai megpróbálják felkeresni az érintett társasházak közös képviselőit, vagy megbízottait, hogy egyedi megrendelésben, írásban nyilatkozzanak arról, kérik-e a távfűtés biztosítását.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy az épületek fűtésének szabályozásában a legkorszerűbb megoldás az, amikor a hőközpontok szabályozó elektronikája automatikusan kapcsolja ki, illetve be a külső hőmérséklet változása szerint a fűtést.

Szűcs Panni elmondta azt is, a fűtés leállítását követően azt ajánlják a lakóknak, hogy a termosztatikus szelepeket nyissák ki teljesen, a zárt szelepek ugyanis a melegebb nyári napokban beszorulhatnak, vagy beragadhatnak.


A címlapról ajánljuk