eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tartozások miatt ismét nincs fűtés egy székesfehérvári lakótelepen

Székesfehérváron a mostani fűtési szezonban immár másodszor szünetel a fűtés a Vásárhelyi lakótelepen; a szolgáltató azt mondta, hogy a lakók mintegy 8 millió forintos tartozása miatt kényszerült erre a lépésre; a rendesen fizető lakók bírósághoz fordultak az ügyben.

Brájer Éva, a terület önkormányzati képviselője, - aki egyben a város alpolgármestere is - sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a lakótelep társasházainak közös képviselői a rendesen fizető lakók érdekében a bírósághoz fordultak azért, hogy azokban a lakásokban, amelyek tulajdonosának nincs tartozása, kötelezze a szolgáltatót a fűtés beindítására.

Az úgynevezett ideiglenes intézkedést 15 napon belül kell elbírálni. Õ maga pedig a terület védőnőjétől kért tájékoztatást a lakótelepi gyereklétszámról, mivel tudomása szerint az érintett lakásokban több csecsemő is él, továbbá intézkedés végett megkereste a tisztiorvosi szolgálatot és a fogyasztóvédelmi hatóságot is.

Tájékoztatása szerint a hőenergiát szolgáltató Stopping Kft. ügyvezetője azt követően állította le a hőenergia szolgáltatást, miután másodjára is eredménytelenül kérte a lakókat egy 15 évre szóló szolgáltatási szerződést aláírására.

Nincs jogalapja annak, hogy a szolgáltató azoknál a lakóknál is megszüntesse a fűtést, akiknek nincs tartozásuk. "Zsarolás íze van a történetnek" - mondta a területi képviselő, alpolgármester.

A tulajdonos ügyvezetővel azután, hogy az október 15-én a lakók által felhalmozott tartozásra hivatkozva, néhány órára már kikapcsolta a fűtést, tárgyalást kezdtek az önkormányzat képviselői.

A Stopping Kft. tulajdonosa arra hivatkozva, hogy a már korábban is felhalmozott tartozások miatt a hőszolgáltatás biztosításához mintegy 40 millió forint hitel felvételére kényszerült, megvételre ajánlotta fel az önkormányzatnak az általa működtetett két kazánt és a fűtési rendszert.

Az azokért kért árat azonban a szakértők irreálisan magasnak találták, de a múlt heti megbeszélésen abban állapodtak meg, hogy ezen a héten szerdán folytatják a tárgyalásokat. A vállalkozó azonban nem ment el az újabb tárgyalásra - mondta Brájer Éva.

Kucsera Róbert, a Stopping Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy a lakók fizetési hajlandósága tovább romlott, mióta tudomásukra jutott, hogy a város távfűtéses lakásainak többségét hőenergiával ellátó önkormányzati cég javaslatot dolgozott ki egy új lakótelepi fűtési rendszer kiépítésére.

Brájer Éva szerint a fűtéssel kapcsolatos gondok miatt a városnak kötelessége, hogy megpróbáljon megoldást találni. Azzal kapcsolatban, hogy a szakértők magasnak találták a kazánokért és a rendszerért kért árat, Kucsera Róbert azt mondta, hogy ő a bank által megállapított "menekülési értékért" ajánlotta fel azokat az önkormányzatnak.

A lakótelepen élők elektromos készülékekkel, illetve gázzal próbálnak fűteni a hideg lakásokban.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×