eur:
393.88
usd:
365.19
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Viharok verték végig az országot az elmúlt napokban - képek és videók

Az ország több területén nagy károkat okozó hétvégi heves viharok után hétfő délután újabb zivatarvonal érte el először a dunántúli megyéket, majd kelet felé haladva átvonulva az országon heves zivatarokat, felhőszakadásokat, jégesőt, kisebb tornádókat is okozott.

Hétfő délután először narancssárga, majd később a piros riasztást is kiadta több régióra is az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy hétfő este fél kilenc körüli adatok szerint mintegy négyszáz alkalommal vonultak ki a tűzoltók országos szinten. Hozzátette ugyanakkor: ez még nem végleges szám, mivel a keleti, észak-keleti országrészben hétfő este is viharos volt az időjárás.

A hétfői viharokról itt láthat fényképeket.

Tornádók

Tornádó söpört végig a Nógrád megyei Diósjenőn hétfőn. A viharos forgószél háztetőket bontott meg, fákat csavart ki, a fák villanyvezetékre és autóra dőltek. Diósjenő polgármestere az MTI-nek azt mondta, a vihar az üdülőterületet sújtotta, a kárt több millió forintra becsülik.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségeiből is folyamatosan érkeztek a bejelentések, a tűzoltók szinte valamennyi egysége a területeken dolgozott. Kora este tornádószerű vihar söpört végig Mezőkövesden is. Utcákon hömpölygött, pincéket, garázsokat öntött el a hétfői vihar során leesett nagymennyiségű eső Mezőkövesden és Mezőkeresztes környékén, Ózd Somsály nevű városrészében pedig tetőket bontott meg a viharos szél. Itt láthat képeket és videókat a tornádóról.

Füzesséry József, Szikszó polgármestere elmondta: a városon hatalmas felhőszakadással vonult végig a vihar, a településen átvezető Vadász-patak az óriási mennyiségű víztől ismét megáradt, ezért néhány helyen, főleg a malomnál és a kisállomásnál homokzsákkal erősítik a gátat.

Pest megyében is még folyamatosan érkeztek a hétfő délutáni hatalmas esőzés és viharok okozta károkról a bejelentések - közölte Loch Erika, a Pest-megyei katasztrófavédelem sajtóreferense. Elsősorban fakidőlések és beázott pincék miatt érkezett be mintegy harminc-negyven bejelentés, de úgy számítják, hogy ez a szám akár a nyolcvanat is elérheti. Az eső és a vihar a legnagyobb károkat Cegléd és Érd környékén okozta, de számos bejelentés érkezett Monorról és Nagybörzsönyből is.

Karnevál elhalasztva

A vasárnap esti vihar okozta károk és a hétfőre kiadott piros riasztás miatt elhalasztották a hagyományos Karneváli Hét összes hétfőre tervezett programját Debrecenben. A rendezvények pótlásáról később döntenek, a keddi programokat azonban rossz idő esetén is megtartják a Kölcsey Központban.

A vasúti forgalomban is számos helyen okozott fennakadásokat a vihar országszerte. Több helyen fakidőlések, oszlopkidőlések, néhol sárátfolyás miatt szünetelt a közlekedés. Emiatt több helyen vonatpótló autóbuszok járnak. Egyebek mellett a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza és a Budapest-Szolnok-Debrecen-Mezőkövesd-Mezőkeresztes-Mezőnyárád állomások között kedd reggelig állni fog a vonatforgalom, mivel a kidőlt fák leszakították a felsővezetékeket, valamint több felsővezeték-tartóoszlopot is kidöntöttek. Reggel várhatóan dízelvonatatással indulhat meg a forgalom, addig vonatpótló autóbuszok fogják szállítani az utasokat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még hétfő reggel is dolgoztak a tűzoltók a vasárnap esti viharkárok elhárításán. Főként utakra és vezetékekre dőlt fákat kellett eltávolítaniuk, továbbá a tetőszerkezetek fedésében segédkeztek. A vihar mintegy negyven települést érintett, tizenöt településen lakóingatlanokban is kisebb-nagyobb mértékű károk keletkeztek.

Korábban Szabolcs és Hajdú-bihar megyében több ezer fogyasztó volt áram nélkül. A problémán az áramszolgáltató jelenleg is dolgozik, így mostanra már csak három szabolcsi településen nincs áram, de tájékoztatásuk szerint hétfő éjjelre kijavítják a problmémát.

Veszprém megyében mintegy félmilliárd forintra tehető az a kár, amelyet a vihar a szombatra virradó éjszaka okozott. Debreczenyi János, a város fideszes polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be: 300 millió forintos támogatásra adnak be kérelmet - vis maior helyzet okozta károk miatt - a kormányhoz, az összesítő jelentést hétfőn továbbítják Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, Veszprém országgyűlési képviselőjének és Pintér Sándor belügyminiszternek.

Polyánszky Zoltán, az OMSZ meteorológusa elmondta: a hétfői időjárással kapcsolatban a korábbi előrejelzések beigazolódtak, mivel volt nagyobb méretű jég, voltak szupercellák - amely egy olyan speciális zivatarcella, amely forgó mozgást végez -, és előfordultak kisebb tornádók is.

Mit hoz a jövő?

Keddre és a hét többi napjára viszont már nem várnak zivatart, változóan felhős lesz az ég, de emellett napsütéses idő várható, néhány helyen fordulhat elő záporeső. Polyánszky Zoltán kiemelte: a korábbi évekkel ellentétben pénteken, augusztus 20-án nem valószínű csapadék, napos idő várható harminc fok körüli maximumhőmérséklettel, tehát semmilyen heves eseményre nem kell számítani.

A hosszabb távú kilátásokkal kapcsolatban azt mondta: a zivatarrendszer elvonulásával egy jó darabig nem várhatóak heves zivatarok és az előrejelzések szerint jelentős mennyiségű csapadék sem.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×