INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Súlyosan szennyeződhet a Mexikói-öböl vize a baleset miatt

InfoRádió / MTI
Fennáll a súlyos tengerszennyezés veszélye a Mexikói-öbölben, mert a csütörtökön elsüllyedt olajkitermelő platformból akár 1,2 millió liter olaj is kiömölhet a vízbe. Barack Obama amerikai elnök kormánya jelenlegi legfontosabb feladatának nevezte a baleset hatásainak minimálisra csökkentését.

A balesetben 11 munkást továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Keresik őket, de megtalálásukra kevés a remény. A parti őrség talált két mentőcsónakot a tengeren, de nem volt bennük ember.

A környezetszennyezés még súlyosabb lehet, ha az olajfolt eljut a tőle 80 kilométerre lévő louisianai partokhoz

A platformot a British Petroleum (BP) brit olajipari óriáscég üzemeltette, de annak tulajdonosa a houstoni székhelyű Transocean nevű amerikai vállalat volt. Szerdán nagy robbanás történt a létesítményen, majd tűz ütött ki rajta. Ellátó hajók erős vízsugarakkal próbálták megfékezni a lángokat és megakadályozni, hogy a fúrótorony elsüllyedjen, de ez nem sikerült. A munkaállomáskor még a robbanás után 111 embert kimentettek.

Mint csütörtök este kiderült, a nagy robbanás előtt három órával volt egy sokkal kisebb detonáció is a platformon, amelyet egy munkás jelentett. Most vizsgálják, hogy ki hibázott abban, hogy a hatóságok nem reagáltak azonnal a bejelentésre.

Nem terrortámadás volt

Illetékesen egyelőre nem tudják, hogy olaj vagy üzemanyag szivárog-e az elsüllyedt Deepwater Horizon nevű mobil fúrótoronyból, és még azt is vizsgálják, mi okozta a robbanást, amelynek időpontjában a platform közel 100 kilométerre volt a louisianai partoktól. Hangsúlyozták azonban, hogy nincsenek terrortámadásra utaló jelek.

A CNN információi szerint összesen 126-an tartózkodtak a toronyban. Közülük 17 sérültet helikopterrel menekítettek ki, 98 munkást pedig hajóval vittek a szárazföldre. 11 embert még mindig keresnek. Az amerikai parti őrség szerint ha sikerült a vízbe ugraniuk a robbanáskor, akkor van arra esély, hogy élve megtalálják őket, mert az időjárási körülmények jók.

A parti őrség egyik illetékese a CNN-nek nyilatkozva elmondta: akár 336 ezer gallon olaj és 700 ezer gallon dízel üzemanyag is kiszivároghat a toronyból. Az amerikai hírcsatorna videóján jól látszik, ahogy több hajóval próbálják megfékezni a lángokat.

A baleset ellenére pénteken az olaj egyelőre stabilan tartja a 84 dollár körüli árat.


A címlapról ajánljuk