INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

"Az igazságnak nagyobb a súlya, mint annak, hogy valaki híresség"

InfoRádió / MTI
Eljött végre az ideje annak, hogy Roman Polanski elnyerje méltó büntetését, hogy kiderüljön, az igazságnak nagyobb a súlya, mint annak, hogy valaki híresség - írta a keddi USA Today, a legnagyobb példányszámú amerikai napilap. A negyedik napja egy zürichi börtönben ülő filmrendező szabadon bocsátását követelő nemzetközi petíciót azonban már a filmvilág több mint száz neves alakja írta alá, köztük tekintélyes amerikai rendezők is.

Polanskinak kevés védője akadna, ha nem lenne híresség, bűne védhetetlen. Az ünnepelt filmrendező lelkén szörnyű bűncselekmény szárad: miután pezsgővel és nyugtató tablettával elkábított egy 13 éves lányt, megerőszakolta. Sztár státusának köszönhetően több mint három évtizeden át megúszta a büntetést.

Az újság megjegyzi, hogy a Polanski melletti érvek meggyőzőnek tűnnek. A rendező befolyásos barátai, köztük Franciaország, amelynek állampolgára, azt állítja, Amerika túlreagálja az ügyet.

A The Washington Post elemzője elismeri, hogy Polanski nagy művész, több filmje egyenesen remekmű. Azt is elismeri, hogy az európaiak olykor jogosan tartják prűdnek és képmutatónak az amerikaiakat szexuális téren. Megállapítja ugyanakkor, hogy egy 13 éves lány elkábítása és megerőszakolása nem illik bele semmilyen morális világképbe. Az elkövető súlyosabb büntetést érdemel három évtizedes aranyozott száműzetésénél, amelyet Dél-Franciaország "unalmas egyhangúságában" kellett letöltenie.

A cikk szerint ez az ügy nem egy olyan ünnepelt zseniről szól, aki megveti a társadalom maradi szokásait, hanem egy gazdag és befolyásos férfiról, aki hírnevét és helyzetét kihasználva megtámadott és szó minden értelmében megrontott egy ártatlan gyereket. Washingtonnak végig kell vinnie az ügyet, ilyen hosszú idő után egy kis várakozás már nem számít - írta a szerző, utalva arra, hogy Polanski kiadatása akár hónapokig vagy évekig elhúzódhat.

Franciaország svájci konzulja, Jean-Luc Faure-Tournaire, valamint a lengyel nagykövet, Jaroslaw Starzyk hétfőn meglátogatta a börtönben Roman Polanskit; mind Franciaország, mind Lengyelország sürgeti a hétvégén Zürichben őrizetbe vett világhírű rendező szabadon bocsátását.

A diplomaták mellett a rendező felesége, Emmanuelle Seigner is bent járt a börtönben, a francia színésznő úgy nyilatkozott: Polanskit "sokkolta" a letartóztatás, de "harci kedve lankadatlan".

A rendező svájci ügyvédje kedden védence szabadlábra helyezését kérelmezte. A bíróság által kiadott közlemény szerint a kérelemről pár héten belül születhet döntés, amely ellen mindkét érdekelt, a letartóztatott filmrendező és a vád képviselői is fellebbezéssel élhetnek majd.

Roman Polanskit szombaton vették őrizetbe Zürichben, ahová egy filmfesztiválra érkezett. A svájci hatóságok egy 2005-ben kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták el.

Guido Balmer, a svájci igazságügy minisztérium szóvivője elmondta: eddig nem tudomásuk arról, hogy Polanski, akinek Észak-Svájcban van egy háza, mikor tartózkodik az országban. "Múlt héten precíz tájékoztatást kaptunk róla, mikor és hova fog érkezni, s ez tette lehetővé a letartóztatását" - állította a szóvivő.

Bár Peter Cosandey nemzetközi bűnüldözésben járatos korábbi zürichi ügyész szerint "vajmi kevés esély van arra, hogy Polanskit kiengedjék a börtönből", hiszen más ország állampolgára, és nagy a kockázata a szökésének, az igazságügyi tárca nem zárta ki, hogy óvadék fejében szabadlábra kerüljön.

A bíróság elméletileg akár gstaadi házában is elrendelheti a rendező házi őrizetét, mondta el Balmer, de mint hangsúlyozta, ilyesmire eddig nem volt példa.

A svájci törvények szerint az Egyesült Államoknak 60 napja van arra, hogy Polanski kiadatását kérje. A kérelem ügyében a svájci igazságügyi minisztérium dönt, ám a határozatot egy sor bíróságon meg lehet támadni.

A rendező bebörtönzése széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki. Donald Tusk lengyel kormányfő azonban egy keddi tévéinterjúban mérsékletre intve arra szólította föl honfitársait, hogy a Polanskival történteket "ne kezeljék lengyel nemzeti ügyként".

A rendező szabadon engedését követelő, Franciaországban elindított nemzetközi petíciót ugyanakkor már a filmvilág színe-virága aláírta. Többek között olyan tekintélyes amerikai rendezők is, mint Woody Allen, Martin Scorsese és David Lynch. A több mint száz aláíró között szerepel továbbá Michael Mann, Wim Wenders, Pedro Almodóvar, Claude Lelouch, Monica Bellucci, Ettore Scola, Marco Bellocchio, Giuseppe Tornatore, Paolo Sorrentino, Michele Placido, Costa-Gavras és Vong Kar-vaj is.

A címlapról ajánljuk