Tudósok több kedvelt gyümölcs, többek között az alma, az őszibarack és a nektarin tulajdonságait elemezték, és az előzetesen becsültnél nagyobb mennyiségben találtak bennük egy fontos antioxidánst.
Az angliai Norwich-ban székelő Institute of Food Research nemzetközi tudóscsapata ugyanis felfedezte, hogy a polifenol nevű "szupervegyület", amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, a gyümölcsökben ötször nagyobb mennyiségben van jelen, mint ahogy azt korábban megállapították.
A Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban publikált tanulmány szerint a vegyülettel eddig nem nagyon foglakoztak az élelmiszer-szakértők, pedig az fontos része az egészséges táplálkozásnak. Ezek a polifenol anyagok a vastagbélben egy baktérium által erjednek, és jótékony hatású anyagcseretermékeket hoznak létre - állítja dr. Paul Kroon, a kutatásban részt vett kutató.
A polifenolok fontos összetevői az étrendnek, mivel nagyon kedvező tulajdonságaik vannak. Hasznos lenne, ha alapos kutatások alá vetnék őket, hogy jobban megértsük, milyen hatást gyakorolnak egészségünkre - hangoztatta Fulgencio Saura-Calixo, a nemzetközi tudóscsapatot vezető professzor.
Tragédia a Balatonnál, a nemzetközi sajtó is beszámolt róla