eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Miért fontos a napi egy alma?

Napi egy alma még annál is fontosabb része az egészséges értrendnek, mint ahogy azt kutatók előzőleg gondolták. Egy nemzetközi tudóscsapat ugyanis egy eddig kevésbé kutatott vegyületet mutatott ki nagy mennyiségben több kedvelt gyümölcsben.

Tudósok több kedvelt gyümölcs, többek között az alma, az őszibarack és a nektarin tulajdonságait elemezték, és az előzetesen becsültnél nagyobb mennyiségben találtak bennük egy fontos antioxidánst.

Az angliai Norwich-ban székelő Institute of Food Research nemzetközi tudóscsapata ugyanis felfedezte, hogy a polifenol nevű "szupervegyület", amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, a gyümölcsökben ötször nagyobb mennyiségben van jelen, mint ahogy azt korábban megállapították.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban publikált tanulmány szerint a vegyülettel eddig nem nagyon foglakoztak az élelmiszer-szakértők, pedig az fontos része az egészséges táplálkozásnak. Ezek a polifenol anyagok a vastagbélben egy baktérium által erjednek, és jótékony hatású anyagcseretermékeket hoznak létre - állítja dr. Paul Kroon, a kutatásban részt vett kutató.

A polifenolok fontos összetevői az étrendnek, mivel nagyon kedvező tulajdonságaik vannak. Hasznos lenne, ha alapos kutatások alá vetnék őket, hogy jobban megértsük, milyen hatást gyakorolnak egészségünkre - hangoztatta Fulgencio Saura-Calixo, a nemzetközi tudóscsapatot vezető professzor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×