eur:
388.08
usd:
360.25
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kihallgattak két rendőrt Malina Hedvig ügyében

A szlovákiai főügyészség hétfőn kihallgatta azt a két rendőrt, akik 2006-ban részt vettek Malina Hedvig, az éppen három éve - 2006. augusztus 25-én - Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány kihallgatásán - közölték kedden Pozsonyban.

A mintegy ötórás kihallgatás során elhangzott tanúvallomásoknak a bűncselekmény kivizsgálása szempontjából nincs túl nagy jelentőségük - vélte Roman Kvasnica, a volt diáklány védőügyvédje. Konkrétumokat a kihallgatásról nem hoztak nyilvánosságra. "A főügyészség a vizsgálatok lezárásáig nem kíván nyilatkozni" - közölte Jana Tökölyová, a főügyészség szóvivője. Kvasnica több szlovák politikus kihallgatását is javasolta, de a főügyészség ezt a kérését elutasította.

Malina Hedvig ügye immár három éve húzódik, s feszültséget keltett nemcsak a szlovákiai szlovák-magyar viszonyban, de Pozsony és Budapest között is. A diáklány 2006 nyarán azt vallotta, hogy két "ismeretlen bőrfejű" megverte az utcán, mert magyarul beszélt.

A rendőrség mintegy két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. A volt diáklány ellen, aki azóta férjhez ment, és tavaly gyermeke született, eljárás folyik hamis tanúvallomás miatt.

"Ma van három éve, hogy a nyitrai nyírfaligetben megverték Malina Hedviget. Támadói azóta is ismeretlenek. A vád, amelyet ellene emeltek hamis tanúzás miatt, továbbra is érvényben van, holott a hatóságok máig nem indokolták meg, miben nem mondott igazat" - írta kedden a pozsonyi Új Szó című napilap.

Rámutatott: "Két éve a főügyészség indított vizsgálatot, az 'eredményhirdetés' időpontját többször is bejelentették, de arra hivatkozva, hogy az orvos szakértői vélemény még nem készült el, mindig elhalasztották. A támadás óta eltelt idő egyetlen +hozadéka+, hogy míg 2006-ban a szlovák politikusok azt állították, Hedviget nem verték meg, az egészet csak kitalálta, 2007 nyarán az országos rendőrfőkapitány már elismerte: a lányt megverték, csak nem úgy, ahogy elmondta".

A mai szlovákiai államhatalom felelőssége, hogy még mindig nincs lezárva a 2006 nyarán Nyitrán megvert magyar diáklány ügye. Ma az ügy lezárását leginkább a főügyészség gátolja - vélekedett a közelmúltban a Sme című liberális szlovákiai napilap.

"Nincs mit csodálkozni azon, hogy az ügy lezárására senkinek sincs nagy kedve. Ha ugyanis a magyar diáklány állítólagos hazugságának végtelen kivizsgálása nem az ő vád alá helyezésével végződne, az nagy csapás lenne Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő számára. Fico a támadás után ugyanis határozottan azt állította, hogy "valamilyen lány nem volt képes letenni a vizsgát, s ezért feláldozta a Szlovák Köztársaság jó hírnevét".

A kiszolgáltatott állampolgár nyilvános megvádolása a hatalmi apparátus által nem csupán politikai inkorrektségtől és nemzetközi botránytól bűzlik, de lassan már a büntető törvénykönyv megfelelő paragrafusától is" - mutatott rá a tekintélyes újság.

Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
A magyar vállalkozások nem fordítják hasznukra a saját adataikat

A magyar vállalkozások nem fordítják hasznukra a saját adataikat

Nem állnak túl jól a magyar vállalkozások a data governence területéhez tartozó folyamatok bevezetésében és használatában, ahogy abban sem, hogy a saját adataikat pénzzé tegyék. Ahogyan a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencián is elhangzott, a kiberbiztonsági jogi környezet átfogó változása is rámutat arra, hogy egyre növekszik a kibertámadások kockázata, és ezek az incidensek nemcsak a nagyvállalatokat érinthetik, hanem a kibervédelemmel kevésbé foglalkozó kkv-kat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×