eur:
389.67
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ha nem akarja pocsékolni az élelmiszert, fogadja meg tanácsainkat!

Gyakran fordul elő velünk, hogy kidobjuk az élelmiszert, mert a gyümölcs megbarnult, a sajtnak lejárt a szavatossága, a tej pedig savanyú. A romlott élelmiszerek akár mérgezőek is lehetnek. Hogy elkerülje a bajt, olvassa el tanácsainkat!

Vásárláskor használja az orrát is!

Az élelmiszerek frissességéről sokat elárul az illatuk - vagy a szaguk. A zöldségeket, gyümölcsöket mindenképpen érdemes megszagolni vásárláskor, de a tejtermékek kiválasztásánál is nagy segítségünkre lehet az orrunk. Mindig a legfrissebb élelmiszert vegyük meg, mert ezt tovább tárolhatjuk hűtőnkben!

Nézze meg alaposan az árut!

Ha zöldségen vagy a gyümölcsön akár egy apró foltot lát, ami arra utal, hogy az élelmiszer elkezdett romlani, akkor ne vegye meg azt! Ezek a termékek még természetesen jók, így a bolt eladhatja őket, viszont nagyon gyorsan megromlanak. Így csak akkor érdemes megvenni őket, ha azonnal elfogyasztjuk, ha nem esszük meg, hamar ki kell dobni őket.

Néhány szó a szavatossági időről

Az élelmiszerek eltarthatóságát a gyártók úgy határozzák meg, hogy addig egészen biztosan ne romoljon meg a termék, ha a vevő megfelelően tárolja azt. Épp ezért gyakran előfordul, hogy az áru a lejárati dátum után egy kicsivel épp olyan jó, mint előtte. Legfeljebb a felhasználási módján kell változtatnunk kicsit. Az enyhén megfonnyadt zöldségből például krémleves készíthető. Nem mindegy azonban, hogy mire használjuk ezeket. A tojást például nyersen nélkül nem érdemes elfogyasztani a szavatossági idő lejárta után, így sütést nem igénylő édességet ne készítsünk belőle, ám ha megsütjük, akkor még megehetjük.

Hogyan tároljuk az élelmiszereket?

A krumpli vagy a banán nem igényel hűtést, más zöldségeknek és gyümölcsöknek viszont jót tesz, ha betesszük a frigóba. A hűtőszekrény hőmérsékletét érdemes 0 és 5 fok közé állítani. Ha alacsonyabb hőmérsékletű, akkor megfagynak benne az ételek, ha magasabb, akkor viszont a vártnál hamarabb megromlanak.

Egy angol kifejezés: a " best-before"

A külföldön gyártott termékeken gyakran szerepel a "best before" kifejezés, amely azt a dátumot adja meg, amely előtt tökéletes minőségű a termék. Ez azonban nem azonos a Magyarországon használatos szavatossági idővel. A termék a dátum után nem mérgező, nem okoz betegséget, általában ízével sincs semmi probléma, előfordulhat viszont az, hogy az állaga megváltozik.

Tárolja az élelmiszert légmentesen!

A légmentesen záródó dobozokban tárolt élelmiszerek sokkal tovább megőrzik frissességüket, mint a hagyományosan tároltak. Ha nincs ilyen doboza, és nylonzacskóban tárolja a termékeket, próbáljon meg ebből is minden levegőt kiszorítani.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×