eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csak óvatosan az E-vitaminnal!

Érdemes odafigyelni az újdonsült kismamának az E-vitamin bevitelére, ha ugyanis túl sokat fogyaszt ebből a tápanyagból, az árthat a születendő gyermeknek.

Holland kutatók kiderítették, hogy árthat a születendő gyermekének az a kismama, aki a terhesség korai szakaszában túl sok E-vitamint visz be a szervezetébe, az ugyanis szívproblémákat okohat a gyermeknél.

A megállapításhoz 276 szívpanasszal született gyermek és édesanyja adatait vetették össze 324 egészséges gyermekével és szülőjével.

Kiderült, hogy azok körében, akik igen nagy mennyiségben szedték a vitamint, a szívbetegség előfordulása 70 százalékkal volt magasabb azokhoz képest, akik a vizsgált csoportból a legkisebb mennyiségben fogyasztották azt.

A kutatók szerint mindennek az lehet az oka, hogy az E-vitamin felborítja az oxidáns-antioxidáns egyensúlyt az embrió szöveteiben. A tápanyag ugyanakkor módosít bizonyos géneket, amelyeknek szerepe van a szív embrionális fejlődésében.

A zsírban oldódó vitamin biológiai hatásait még nem teljesen ismeri a tudomány, mivel hiánytünetei nem nagyon vannak. Az azonban biztos, hogy segíti az antioxidáns folyamatokat, így gátolja az öregedést. A legjobb E-vitamin forrás a növényi olaj, azaz a napraforgó-, a búzacsíra-, az olíva- vagy a kukoricaolaj.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×