Holland kutatók kiderítették, hogy árthat a születendő gyermekének az a kismama, aki a terhesség korai szakaszában túl sok E-vitamint visz be a szervezetébe, az ugyanis szívproblémákat okohat a gyermeknél.
A megállapításhoz 276 szívpanasszal született gyermek és édesanyja adatait vetették össze 324 egészséges gyermekével és szülőjével.
Kiderült, hogy azok körében, akik igen nagy mennyiségben szedték a vitamint, a szívbetegség előfordulása 70 százalékkal volt magasabb azokhoz képest, akik a vizsgált csoportból a legkisebb mennyiségben fogyasztották azt.
A kutatók szerint mindennek az lehet az oka, hogy az E-vitamin felborítja az oxidáns-antioxidáns egyensúlyt az embrió szöveteiben. A tápanyag ugyanakkor módosít bizonyos géneket, amelyeknek szerepe van a szív embrionális fejlődésében.
A zsírban oldódó vitamin biológiai hatásait még nem teljesen ismeri a tudomány, mivel hiánytünetei nem nagyon vannak. Az azonban biztos, hogy segíti az antioxidáns folyamatokat, így gátolja az öregedést. A legjobb E-vitamin forrás a növényi olaj, azaz a napraforgó-, a búzacsíra-, az olíva- vagy a kukoricaolaj.
Találtak Budapesten egy körforgalmat, ahol nem érvényesek a KRESZ szabályai