eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A háziorvosok kezében az alultápláltság megoldásának kulcsa?

A kórházakban, idősotthonokban és a szociális gondozás alatt állók körében millió számra találhatók olyanok, akik nem jutnak megfelelő mennyiségű vagy minőségű ételhez, tehát alultápláltság veszélyének vannak kitéve - állítja egy brit táplálkozástudományi szervezet.

A kalóriaszegény vagy nem megfelelő mennyiségű ellátás következtében előálló testsúlyvesztés és immunitás-csökkenés elsősorban azoknál mutatkozik, akik a saját otthonukban részesülnek közületi gondozásban vagy idősek otthonában élnek. Kisebb mértékben azonban a kórházaknál is találtak a táplálkozástudományi szervezet munkatársai aggasztó jelenségeket.

A vizsgálat eredményével az egészségügyi minisztériumhoz fordultak, javasolva, hogy a körzeti orvosok szerződésének a szövegét egészítsék ki, tegyék számukra kötelezővé a rendszeres súlymérést, és a testsúlycsökkenés láttán a megfelelő táplálkozás ellenőrzését. Hiszen az alultáplált beteg hosszabb időt tölt a kórházban és kevésbé tud ellenállni a fertőzéseknek.

A körzeti orvosok nem látnak okot szövegkiigazításra, hangsúlyozzák, hogy a súlymérést rutinszerűen úgyis elvégzik. A megfelelő táplálkozás hiányát regisztrálni tudják, de nem mindig tehetnek eleget e téren a páciens érdekében.

Az egészségügyi minisztérium is elutasító a felmérés konklúzióit illetően. Hangsúlyozza, hogy az ellátás javul, s ennek a jele az is, hogy az emberi élet felső határa kitolódott Nagy-Britanniában, még a hátrányos helyzetűek körében is.

Kétségtelen, hogy az idősotthonok jelentős százalékában és a kórházak egy részében is az élelmezésen próbálnak költséget megtakarítani. Kérdés azonban, hogy a körzeti orvosok kezében van-e a megoldás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×