eur:
386.04
usd:
354.97
bux:
69046.1
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Öt év börtön az MSZP egykori képviselőjének

Öt év börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Weiszenberger László egykori kistérségi megbízottat, az MSZP volt kiskunhalasi önkormányzati képviselőjét, akit hivatalos személyként, hivatali befolyással üzérkedés bűntettében, valamint hivatali vesztegetés bűntettében mondták ki bűnösnek.

A Zuschlag-ügy mellékszálaként indított per vádirata szerint a vádlott a 2003-ban még működő Területpolitikai Kormányzati Hivatal kistérségi megbízottjaként együttműködött egy kiskunhalasi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjével és egy kunfehértói motel bérlőjével egy vissza nem térítendő állami támogatás megszerzésére irányuló pályázat benyújtásában.

A támogatás folyósítása után Weiszenberger László felhívta a motel bérlőjét, és ötmillió forintot kért tőle, azt állítva, hogy a pályázat elbírálását koordináló minisztérium egy meg nem nevezett döntéshozó munkatársának kell azt visszajuttatni a pályázat elfogadásának fejében, valamint neki is jár valamennyi összeg a közbenjárásáért.

Az eljárás során elhangzott vallomásokból kiderült, hogy Weiszenberger László 2,5 millió forintot megkapott, a másik 2,5 millió forintról pedig egy "kölcsöntartozást" elismerő bizonylatot kapott.

Eredetileg vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés miatt nyújtott be vádiratot az ügyészség a szabadlábon lévő Weiszenberger Lászlóval szemben.

2008. december 15-én azonban a megyei főügyészség módosította a vádiratot, és Weiszenberger Lászlót hivatalos személy által, fontosabb ügyben, hivatali helyzettel visszaélve elkövetett vesztegetés bűntettével vádolták.

Elismerte bűnösségét

A szerdai tárgyaláson a vádlott védője perbeszédében elismerte védence bűnösségét, de reményét fejezte ki, hogy felfüggesztett börtönbüntetést kap Weiszenberger László.

Fodor Endre tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor kifejtette: nem érti, hogy a vádhatóság miért nem vádolta meg az ügyben a Rózsa Motel tulajdonosát, valamint bérlőjét, továbbá arra sem kapott választ, hogy miért nem próbálták felderíteni a minisztériumi kapcsolatokat, akikre hivatkozással Weiszenberger László a pénzt kérte.

A közéletet szennyező korrupciós háló körvonalazódik ki az ügyben - mondta az ítélet indoklásakor Fodor Endre tanácsvezető bíró.

A törvényi minimumban meghatározott büntetési tételt szabta ki a bíróság, hozzátéve, hogy a büntetés háromnegyedének letöltése után lehet feltételesen szabadlábra helyezni a vádlottat. Mellékbüntetésül a közügyektől is eltiltották Weiszenberger Lászlót

Az ítélet nem jogerős, mert a vádat képviselő Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes a halmazati tételek miatt súlyosbításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Fico testőrsége reagált

Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Fico testőrsége reagált

Milyen általánosnak mondható következtetéseket lehet levonni a szerdai szlovákiai merényletből? Valóban történhetett mulasztás a védett személy biztosítása terén? Horváth József biztonságpolitikai szakértőt, nyugállományú vezérőrnagyot, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját kérdeztük.

Újabb, hivatalos tájékoztatás Robert Fico állapotáról

Robert Kaliňák védelmi miniszter a besztercebányai kórházban tartott rövid sajtótájékoztatót Robert Fico miniszterelnök állapotával kapcsolatban. A kórház igazgatója a műtétről árult el részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×