eur:
388.5
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vitaminhiány okozhatja az időskori agysorvadást

Egy a húsban, halban és tejben található vitamin lelassíthatja az agysorvadást és a memória romlását az öregkorban - állítják brit kutatók.

Az oxfordi egyetem szakemberei szerint azoknak az idős embereknek, akiknél a B12 vitaminszint alacsony, hatszor nagyobb az esélyük az agysorvadásra.

A tanulmány a Neurology című szaklapban jelent meg. Az egyetem kutatói 107, 61 és 87 év közötti önkéntest vontak be a vizsgálatba, amely 5 éven keresztül zajlott. A férfiakat és nőket három csoportra osztották szervezetük B12 vitaminszintje szerint.

A kutatók azt találták, hogy azoknál, akiknél a B12 vitaminszint a legalacsonyabb volt, nagyobb volt az esély az agysorvadás kialakulására.

A vizsgálat szerint ha több húst, halat és tejet fogyasztunk és kiegyensúlyozott az étrendünk idősebb korunkban, akkor több az esélyünk arra, hogy elkerüljük az agysorvadást és a vele járó demenciát.

"Az időskorban tapasztalható agysorvadás mértéke nagyban függ attól, hogy mit eszünk" - kommentálta az eredményeket David Smith, az egyetem egyik professzora, aki további átfogó vizsgálatokat tervez végezni a B vitamin hatásairól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×