Az oxfordi egyetem szakemberei szerint azoknak az idős embereknek, akiknél a B12 vitaminszint alacsony, hatszor nagyobb az esélyük az agysorvadásra.
A tanulmány a Neurology című szaklapban jelent meg. Az egyetem kutatói 107, 61 és 87 év közötti önkéntest vontak be a vizsgálatba, amely 5 éven keresztül zajlott. A férfiakat és nőket három csoportra osztották szervezetük B12 vitaminszintje szerint.
A kutatók azt találták, hogy azoknál, akiknél a B12 vitaminszint a legalacsonyabb volt, nagyobb volt az esély az agysorvadás kialakulására.
A vizsgálat szerint ha több húst, halat és tejet fogyasztunk és kiegyensúlyozott az étrendünk idősebb korunkban, akkor több az esélyünk arra, hogy elkerüljük az agysorvadást és a vele járó demenciát.
"Az időskorban tapasztalható agysorvadás mértéke nagyban függ attól, hogy mit eszünk" - kommentálta az eredményeket David Smith, az egyetem egyik professzora, aki további átfogó vizsgálatokat tervez végezni a B vitamin hatásairól.
Magyar érettségi - ezek a feladatok állították kihívás elé a diákokat