eur:
388.37
usd:
360.41
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A múltból építi a jövőt a Google

Újabb nagy fába vágta a fejszéjét a Google, amely a digitális könyvtár létrehozása után most az újságok archívumát tervezi elérhetővé tenni a világhálón.

A kaliforniai székhelyű társaság újabb területet kíván bevonni az információs univerzumába, és bejelentette: beszkenneli több újságok archívumát, és az interneten kereshetővé teszi azokat.

A Google célja, hogy az elmúlt 250 év során a nyomtatott sajtóban megjelent több milliárdnyi cikket elérhetővé tegye a világhálón. A kezdeményezéshez már csatlakozott a The New York Times, a The Washington Post és a Time, valamint a Quebec Chronicle-Telegraph, a legrégebbi észak-amerikai napilap is.

"Ez fordulópont lesz a számunkra" - mondta Pierre Little, az 1764 óta megjelenő Quebec Chronicle-Telegraph kiadójának vezetője.

Több napilap, köztük a brit The Times archívuma már elérhető digitális formában, azonban a kisebb sajtóorgánumoknál nem áll rendelkezésre megfelelő erőforrás a beszkenneléshez és a világhálón való közzétételhez, ezért a Google kezdeményezése számukra is megoldást nyújt, ugyanis a társaság állja a digitalizáció teljes költségét.

A Google tájékoztatása szerint több mint száz újsággal kezdték a projektet, amelynek során a mikrofilmeken őrzött archívumokat is összegyűjtik és beszkennelik. Eddig már több millió cikket digitalizáltak, amelyeket a Google News szolgáltatással és a lapok saját oldalán keresztül lehet majd elérni.

A társaság korábban már elkezdte kiépíteni virtuális könyvtárát is, amelyben már egymillió darab, negyven nyelven írt kötet áll rendelkezésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×