eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Sért az emberi méltóságot egy új hollywoodi vígjáték?

Tiltakoznak az értelmi fogyatékosokat tömörítő szervezetek a Tropic Thunder című film ellen, mivel szerintük az sérti a fogyatékosok emberi méltóságát. A készítők nyitottak a párbeszédre, de persze nem hajlandók belenyúlni a filmbe.

Tiltakozásokat szült Ben Stiller legújabb filmje, a Tropic Thunder Los Angelesben. A tüntetők a Mann Village Theatre-nél gyűltek össze. Szerintük a film megalázza az értelmi fogyatákos embereket.

Tim Shriver, a Special Olympics nevű, fogyatékkal élőket tömörítő érdekvédelmi szervezet igazgatója szerint a tiltakozókat különösen sérti a "retard" szó (gátol, akadályoz, feltart) használata a film egyik karakterével, a Stiller által játszott Simple Jackkel szemben. Az érdekvédők úgy vélik, ez sérti az értelmi sérültek emberi méltóságát.

"Az értelmi fogyatékosok karikatúrái utálatosak. Eddig, és ne tovább!" - mondta Tim Shriver. "Hollywood vessen véget annak, hogy úgy tekint a fogyatékosokra, mint a viccelődés tárgyaira".

Robert Downey Jr., a film egy másik szereplője szerint a filmet többféleképpen lehet értelmezni. "Fantasztikus, hogy ha valami sért engem, az ellen tiltakozhatok, mit amerikai, és a színészek is azt tesznek, ami szeretnének" - vélekedett a színész.

A Tropic Thunder egy olyan akcióvígjáték, ami nyomon követi, amint primadonnák a vietnami háborúról szóló filmet forgatnak, de a rendező, akinek elege lesz belőlük, úgy dönt, hogy egy valódi háborúba küldi őket.

A műben Downey Jr. oylan fehér színész, aki feketére tudja váltani bőre színét, hogy fekete katonát játsszon. Ugyncsak szerepel a filmben Tom Cruise.

A Dreamworks filmforgalmazó vállalat szóvivője közölte: párbeszédbe kezdenek a fogyatékosok szervezeteivel, de a filmet nem változtatják meg. Állítása szerint a film kifigurázza Hollywood mértéktelenségét.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×