eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szex az űrben - a fantáziájukra vannak utalva az űrhajósok

Esküvő az űrben - ezt ajánlja egy japán és egy amerikai magán űrhajózási vállalat is. S ha már esküvő, akkor nászéjszaka is lesz az űrben, ahol nyílván nem kell várni az első amatőrökre annak kipróbálásához, milyen is a szex az űrben.

Bár az amerikai űrhivatal, a NASA mélyen hallgat erről a kérdésről, sokan biztosra veszik, hogy az űrhajósok már kipróbálták, milyen a szex az űrben. Hiszen már tervezik - legalábbis elméletben - űrhajósok küldését a Marsra, bázis építését a Holdon, márpedig ezek a missziók évekig tartanak.

"Nekem ugyan be nem adják, hogy az űrhajósok szuperemberek, akik három évig kibírják szex nélkül. Vagy talán sterilizálni akarják az űrhajósokat, mielőtt elindítanák őket a Marsra?" - vetette fel az Embry-Riddle Aeronautical University munkatársa, Jason Kring, aki éppen a hosszú űrmissziók pszichológiai hatását vizsgálja a floridai egyetemen.

Ráadásul már nem csak az amerikaiak és az oroszok uralják az űrt, újabb nemzetek szálltak be a versenybe, és már megjelentek a magán űrhajózási vállalatok is. A japán First Advantage és az amerikai székhelyű Rocketplane Global Inc. már hirdeti űresküvői szolgáltatását - potom 2,3 millió dollárért.

Biztosan azonban senki sem tudhatja, milyen intim kísérleteket folytattak eddig az űrben. "Az űraktust nem tanulmányozzuk, semmiféle szexuális kísérletet nem végzünk" - hárította el az érdeklődést a NASA szóvivője, Bill Jeffs.

Lehet, hogy még nem volt szex az űrben - de egy évtizeden belül biztosan ezt is kipróbálják - jósolta meg Laura Woodmansee tudományos újságíró a kérdéssel foglalkozó, 2006-ban megjelent írásában.

A hosszú összezártságot ugyanis szex nélkül nem viseli el az ember - hangsúlyozzák szakértők a legközelebbi földi analógiát, a Déli-sarkkörön lévő kutatóállomások tapasztalatait idézve.A Dél-sarkkörön mintegy kétszáz kutató dolgozik, akik öt évet töltenek szinte teljes elzártságban a jég és a fagy birodalmában. Júniusban, mielőtt leereszkedett volna a hat hónapig tartó éjszaka a McMurdo állomásra, a kutatók plusz ellátmányt kértek: 16500 gumióvszert.

A kutatóállomáson létezik egy íratlan szabály - mesélte a space.com-nak Kring. Eszerint mindenki választ magának "házastársat" a kiküldetés idejére, és mindenki tudja, hogy a kapcsolatnak abban a pillanatban vége, ahogy elhagyják az állomást.

Megerősítette ezt Lawrence Palinkas professzor is, aki szociális munkát, antropológiát és megelőző orvoslást tanít a Kaliforniai Egyetemen (UCLA). "Nyilvánvalóan van szexuális kapcsolat a kutatók között a Déli-sarkkörön - és valószínűleg lesz a három évesre tervezett Mars-misszió űrhajósai között is, bármennyire is igyekezett a múltban a NASA kisebbíteni ennek az igényét és jelentőségét" - hangsúlyozta a professzor.

A probléma egyébként nem új keletű, hiszen az 1980-as évektől már koedukáltak az űrmissziók, az amerikai legénységeknek azóta mindig van egy-két női tagja - és ez aligha lesz másképp egy esetleges Mars-utazás esetében sem.

Az űrhajósoknak azonban rengeteg dolguk van egy-egy misszió idején, és a feladatukra kell koncentrálniuk - védekezik a NASA. Ez persze tény, de egyrészt szabadidő mindig van, másrészt az ember már csak olyan, hogy hiába tiltják meg a neki a szexet, megtalálja a módját a parancsok kizárásának - teszi hozzá Kring.

Ebben az esetben azonban a saját fantáziájukra vannak utalva az űrhajósok. "A NASA-nak nincs hivatalos szex-politikája, és semmiféle kutatást nem végeztek annak kiderítésére, hogy az űrszex vajon jó-e vagy rossz" - hangsúlyozza Palinkas professzor.

A legnehezebb problémát a gravitáció - pontosabban annak hiánya okozza. Woodmansee mindenesetre már említett művében leírt néhány pozitúrát - a hagyományos misszionáriuspóztól az Y alakban összefonódott lábakig - amelyek elméletileg működnek a súlytalanság állapotában is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×