INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Utálja a halat? Akkor próbálja ki a füvet!

Infostart / InfoRádió
A hal mellett az összes olyan állat húsában is megtalálható az egészséges omega-3 zsírsav, amely füvet eszik. Így száz évvel ezelőttig - amíg nem kezdték a marhát és a csirkét nagyüzemben, tápon nevelni - ezek az állatok voltak az omega-3 zsírsav fő forrásai az ember számára.

Az omega-3 zsírsav csökkenti a szívbetegségek kockázatát, segít megelőzni a visszértágulatot, javítja az agyműködést és a hangulatot - egyáltalán, szinte mindenre jó.

A marha és sertés húsa viszont omega-6 zsírsavban gazdag, s bár ez is fontos az egészség szempontjából, de csak akkor, ha megfelelő az étrendben a kétféle zsírsav aránya. Az ideális arány 4:1 az omega-3-as "javára", ám például az Egyesült Államokban ez 20:1-re változott.

A közhiedelem szerint kizárólag a halak - méghozzá a nagy testű, kifogyóban lévő és egyébként nehézfémekkel mérgezettek - az omega-3 zsírsav egyedüli forrásai, a marhát és a többi húst pedig el kell felejteni.

Pedig száz évvel ezelőttig a szárazföldön élő eleink is hozzájutottak elegendő omega-3 zsírsavhoz - a marha és a csirke húsának fogyasztásával. Akkor ugyanis ezek az állatok még azt ették, amit "normálisan" szoktak: füvet, nem pedig kukoricát és tápot.

A hínár a legjobb


Az omega-3 zsírsavat ugyanis a halat is füvekből nyerik. Az omega-3 legjobb zöld forrása éppen egy tengeri zöldségféle, a wakame, a hagyományos japán miszóleves legfőbb kelléke: benne 1:18 az omega-6, illetve -3 aránya.

Éppen a fűfogyasztásnak köszönhetően a legegészségesebb ebből a szempontból a szardínia és a szardella, valamint az ezeket fogyasztó makréla húsa - ezek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben az omega-3 zsírsav két legegészségesebb formáját, a dokozahexán-savat (DHA) és eikozapentán-savat (EPA).

A kukorica viszont a lehető legrosszabb választás; a kukoricaolaj például 45:1 arányban tartalmaz omega-6, illetve -3 savat - a kukoricával táplált marha húsa, teje és a belőle készült sajt így nagyon szegény omega-3 zsírsavban.

A növényi eredetű táplálékok közül gazdag omega-3 zsírsavban a tofu, a dió, a lenmag és -olaj.

A címlapról ajánljuk