eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

A fizetések emelkedése az alkoholfogyasztás drámai megugrását hozta

A fizetések jelentős emelkedését az alkoholfogyasztás drámai megugrása követte Lengyelországban tavaly. Soha korábban nem fogyasztottak annyi alkoholt Lengyelországban, mint 2007-ben.

Míg a fizetések 10 százalékkal emelkedtek, alkoholra 15 százalékkal többet, bő 21 milliárd zlotyt (1538 milliárd forint) költöttek a lengyelek. Különösen a röviditalok, például a vodka és a whisky népszerűsége nőtt.

Tiszta szeszben számolva fejenként 9,7 litert fogyasztott a 38 millió lengyel tavaly, 50 százalékkal többet a 2001-ben mértnél - jelentette a Nielsen piackutató vállalat.

Az életszínvonal emelkedése mellett az is hozzájárult a fogyasztás bővüléséhez, hogy egyre könnyebben lehet hozzáférni az italhoz; tavaly már az élelmiszerüzletek 56 százaléka rendelkezett alkoholforgalmazási engedéllyel, szemben az egy évvel korábbi 44 százalékkal.

Az alkoholtartalmú italok forgalmazásából származó adóbevétel tavaly egymilliárd zlotyval nőtt, miközben az alkoholizmus elleni harcra a költségvetésben elkülönített 80 millió zlotyból a kormány csak 35 milliót, azaz fejenként alig egy zlotyt költött el.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×