INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A fizetések emelkedése az alkoholfogyasztás drámai megugrását hozta

InfoRádió / MTI
A fizetések jelentős emelkedését az alkoholfogyasztás drámai megugrása követte Lengyelországban tavaly. Soha korábban nem fogyasztottak annyi alkoholt Lengyelországban, mint 2007-ben.

Míg a fizetések 10 százalékkal emelkedtek, alkoholra 15 százalékkal többet, bő 21 milliárd zlotyt (1538 milliárd forint) költöttek a lengyelek. Különösen a röviditalok, például a vodka és a whisky népszerűsége nőtt.

Tiszta szeszben számolva fejenként 9,7 litert fogyasztott a 38 millió lengyel tavaly, 50 százalékkal többet a 2001-ben mértnél - jelentette a Nielsen piackutató vállalat.

Az életszínvonal emelkedése mellett az is hozzájárult a fogyasztás bővüléséhez, hogy egyre könnyebben lehet hozzáférni az italhoz; tavaly már az élelmiszerüzletek 56 százaléka rendelkezett alkoholforgalmazási engedéllyel, szemben az egy évvel korábbi 44 százalékkal.

Az alkoholtartalmú italok forgalmazásából származó adóbevétel tavaly egymilliárd zlotyval nőtt, miközben az alkoholizmus elleni harcra a költségvetésben elkülönített 80 millió zlotyból a kormány csak 35 milliót, azaz fejenként alig egy zlotyt költött el.

A címlapról ajánljuk