INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Nemcsak veszélyes, de nem is javítja a sportteljesítményt a növekedési hormon

Infostart / InfoRádió
Nem csupán az ígéretes sportkarriert teheti tönkre a növekedési hormon szedése, de ráadásul nem is javítja a teljesítményt - derült ki egy amerikai vizsgálatból. A hormon ugyanis csak a testtömeget növeli.

A Stanford Egyetem orvosi karának munkatársa nem csinált mást, mint elemezte az összes hozzáférhető információt a növekedési hormonnal kapcsolatban, és megállapította, hogy az nem növeli a sportteljesítményt. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a laboratóriumi kísérletek eredményét nehéz összevetni a "valóságos élettel".

Az Egyesült Államokban éppen a baseball játékosok körül tört ki botrány, a legnagyobb sztárok között ugyanis akadt olyan, aki bevallotta: szedett növekedési hormont, hogy felépüljön a sérüléséből.

A sportolók a kutató feltételezése szerint nagyobb adagban szedik a növekedési hormont, mint azok, akiknek ezt orvos írja fel. Ráadásul általában keverik is már szerekkel.

Hau Liu ezért figyelmeztetett is arra, hogy nem akarja a kérdésben kimondani a végső szót, inkább csak arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a témában további kutatásokra van szükség.

Néhányan csak magában szedik a növekedési hormont - közülük sokan annak a "fiatalító" hatásáras vágynak. Mások szteroidot is használnak mellette, hogy így erősítsék a növekedési hormon hatásait.

Fiatalító hatása sincs

Pedig az egészséges idősebbek szervezetére semmiféle fiatalító hatással nincs a növekedési hormon - derült ki egy korábbi kutatásból. Káros hatásai viszont az időseknél is megfigyelhetőek.

A növekedési hormon szedése átlagosan két kilóval növeli meg a testtömeget - ez azonban nem csupán izomban nyilvánul meg, hanem a szervezet víztartalma is megnő. Emellett átlagosan egy kilógrammal megnő a szervezet zsírtömege is.

A tömeg növekedése miatt nem hogy nem nő, de kifejezetten romlik a sportteljesítmény - miközben a szer még kis adagban is izomszakadáshoz, ödémához és fáradtsághoz vezethet.

Az Egyesült Államokban emiatt azt tervezik, hogy ellenőrizendő szerré minősítik át a növekedési hormont; a törvénytervezetet már a Kongresszus mindkét házának illetékes bizottságai előtt van.

A címlapról ajánljuk