eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nemcsak veszélyes, de nem is javítja a sportteljesítményt a növekedési hormon

Nem csupán az ígéretes sportkarriert teheti tönkre a növekedési hormon szedése, de ráadásul nem is javítja a teljesítményt - derült ki egy amerikai vizsgálatból. A hormon ugyanis csak a testtömeget növeli.

A Stanford Egyetem orvosi karának munkatársa nem csinált mást, mint elemezte az összes hozzáférhető információt a növekedési hormonnal kapcsolatban, és megállapította, hogy az nem növeli a sportteljesítményt. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a laboratóriumi kísérletek eredményét nehéz összevetni a "valóságos élettel".

Az Egyesült Államokban éppen a baseball játékosok körül tört ki botrány, a legnagyobb sztárok között ugyanis akadt olyan, aki bevallotta: szedett növekedési hormont, hogy felépüljön a sérüléséből.

A sportolók a kutató feltételezése szerint nagyobb adagban szedik a növekedési hormont, mint azok, akiknek ezt orvos írja fel. Ráadásul általában keverik is már szerekkel.

Hau Liu ezért figyelmeztetett is arra, hogy nem akarja a kérdésben kimondani a végső szót, inkább csak arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a témában további kutatásokra van szükség.

Néhányan csak magában szedik a növekedési hormont - közülük sokan annak a "fiatalító" hatásáras vágynak. Mások szteroidot is használnak mellette, hogy így erősítsék a növekedési hormon hatásait.

Fiatalító hatása sincs

Pedig az egészséges idősebbek szervezetére semmiféle fiatalító hatással nincs a növekedési hormon - derült ki egy korábbi kutatásból. Káros hatásai viszont az időseknél is megfigyelhetőek.

A növekedési hormon szedése átlagosan két kilóval növeli meg a testtömeget - ez azonban nem csupán izomban nyilvánul meg, hanem a szervezet víztartalma is megnő. Emellett átlagosan egy kilógrammal megnő a szervezet zsírtömege is.

A tömeg növekedése miatt nem hogy nem nő, de kifejezetten romlik a sportteljesítmény - miközben a szer még kis adagban is izomszakadáshoz, ödémához és fáradtsághoz vezethet.

Az Egyesült Államokban emiatt azt tervezik, hogy ellenőrizendő szerré minősítik át a növekedési hormont; a törvénytervezetet már a Kongresszus mindkét házának illetékes bizottságai előtt van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×