INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nem mindegy, mitől fogyunk

InfoRádió / MTI
A kevés zsíradékot tartalmazó étrend jobban javítja súlycsökkenéskor a szív- és érrendszert, mint például a szénhidrátban szegény Atkins-diéta. Egy új vizsgálat tanúsága szerint még azonos mértékű fogyás esetén is van jelentősége annak, hogyan koplaltunk.

Közismertek azok az adatok, amelyek szerint túlsúly esetén a fölösleges kilók leadása kedvező változás a szív- és érrendszer szempontjából, de az eddigi tanulmányok nem vizsgálták, hogy van-e közvetlen hatása az alacsony kalóriatartalmú fogyókúra összetételének.

Shane A. Phillips és munkatársai azt vizsgálták, jobb-e, ha olyan fogyókúrás koszttól fogyunk, amelyben célzottan kevés a zsír, vagy olyantól, amelynek alacsony a szénhidráttartalma.

A kutatók 20, önként jelentkező kövér (29-39 közötti testtömegindexű) embert koplaltattak hat héten keresztül. Csak olyanok kerültek a vizsgálatba, akiknek szív- és érrendszere minden vizsgálat szerint egészségesnek bizonyult.

Véletlenszerű kiválasztás alapján a vizsgálati alanyok egyik fele olyan diétát kapott, amelynek zsírtartalma kicsiny, 30 százalék volt, a csoport másik fele ugyanakkora kalóriatartalommal az Atkins-diéta szabályai szerint kevés - napi 20 gramm - szénhidrátot fogyasztott.

A vérnyomás és a testsúly, illetve a vérzsírok szintjének alakulásán kívül a fogyókúra előtt, közben és végén a legkorszerűbb ultrahangos technikával megmérték a felkaron a véráramlás-kiváltotta értágulat mértékét.

Ez sok, korábbi tanulmány szerint az erek belső felszínének azt az alapvetően fontos tulajdonságát mutatja, mennyire egészségesek az ott lévő sejtek, képesek-e a szervezet igényének megfelelően kiválasztani az értágító, nitrogén-monoxid molekulákat.

Valamennyi vizsgált személy egyforma mértékben átlag öt kilót fogyott és a vérnyomásuk is azonos mértékben csökkent. A meghökkentő különbség az ultrahang segítségével mért értáguló-képességben mutatkozott: ez a kevés zsírt tartalmazó étrend hatására értékelhetően javult, ezzel szemben a szénhidrátban szegény diéta hatására romlott.

A munkacsoport vezetője, David Gutterman ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy "a kevés szénhidrátot tartalmazó Atkins-diétában lényegesen több a zsír, ez pedig a szív- és érbetegségek kockázatának növekedésével jár, mert vizsgálatunk tanúsága szerint rontja az erek belső felszínén lévő sejtek működését."

Az eredmények arra utalnak, hogy a nitrogén-monoxid termelődésének csökkenése növeli az érelmeszesedés kockázatát, fokozódhat a véralvadási hajlam és a koleszterin lerakódása az érfal belső felszínén. Ez azt jelzi, hogy a súlycsökkenés egyébként joggal várt előnyét mérsékli a szénhidrátban szegény, de zsírokban dús diéta erőltetése.

David Gutterman azt is kiemelte, hogy az igen kevés szénhidrátot tartalmazó Atkins-étrend hosszú távon csökkenti a szervezet működéséhez szükséges folsav és B-vitaminok bevitelét is.

"A fogyókúrás étrend összetétele a testsúly javulásán kívül az erek egészségének szempontjából is fontos szerepet játszik" - összegezték a Hypertension című folyóirat legújabb számában megjelenő tanulmány szerzői.

A címlapról ajánljuk