eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Már készül az életmentő robothadsereg

A tervek szerint 2013-ra elkészül az a robothadsereg, amely bevethető lesz például a földrengések utáni mentésben. A kutatásra több mint 1600 milliárd forintnak megfelelő forrás áll rendelkezésre.

Mintegy 4,6 millió fontos költségvetésből, azaz nagyjából 1600 milliárd forintnak megfelelő összegből gazdálkodik az a kutatócsoport, amely olyan autonóm, átalakulni képes robotok előállításán dolgozik, amelyek képesek lesznek az együttműködésre is.

Az alakváltó, önirányító minirobot prototípusa 2013-ra készülhet el. A kis szerkezetek képesek lesznek arra, hogy összekapcsolódjanak, energiát adjanak át egymásnak, és együttműködve növeljék képességeiket és erejüket, így a nehezebb feladatokkal is megbirkózzanak.

A fejlesztésbe - amelyet az Európai Unió által létrehozott Symbrion program kordinál - tíz egyetem kapcsolódik be. A nagy-britanniai Bristoli Egyetem munkatársa elmondta, hogy a robotok képesek lesznek majd bejutni egy földrengés után egy összedőlt épületbe, és egy csapatként menteni ki az ott rekedt embereket.

Egyes robotok képesek lesznek arra is, hogy láncot alkossanak, lehetővé téve, hogy a mentők kommunikáljanak a túlélőkkel. Az első robot elkészítéséhez minimum 10, legfeljebb 15 évre van szükség a kutatók szerint.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×