INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Már készül az életmentő robothadsereg

Infostart / InfoRádió
A tervek szerint 2013-ra elkészül az a robothadsereg, amely bevethető lesz például a földrengések utáni mentésben. A kutatásra több mint 1600 milliárd forintnak megfelelő forrás áll rendelkezésre.

Mintegy 4,6 millió fontos költségvetésből, azaz nagyjából 1600 milliárd forintnak megfelelő összegből gazdálkodik az a kutatócsoport, amely olyan autonóm, átalakulni képes robotok előállításán dolgozik, amelyek képesek lesznek az együttműködésre is.

Az alakváltó, önirányító minirobot prototípusa 2013-ra készülhet el. A kis szerkezetek képesek lesznek arra, hogy összekapcsolódjanak, energiát adjanak át egymásnak, és együttműködve növeljék képességeiket és erejüket, így a nehezebb feladatokkal is megbirkózzanak.

A fejlesztésbe - amelyet az Európai Unió által létrehozott Symbrion program kordinál - tíz egyetem kapcsolódik be. A nagy-britanniai Bristoli Egyetem munkatársa elmondta, hogy a robotok képesek lesznek majd bejutni egy földrengés után egy összedőlt épületbe, és egy csapatként menteni ki az ott rekedt embereket.

Egyes robotok képesek lesznek arra is, hogy láncot alkossanak, lehetővé téve, hogy a mentők kommunikáljanak a túlélőkkel. Az első robot elkészítéséhez minimum 10, legfeljebb 15 évre van szükség a kutatók szerint.

A címlapról ajánljuk