INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A látnokzsálya lehet az új marihuána

Infostart / InfoRádió
Az interneten ma még szabadon hirdetik a látnokzsályát, de szinte mindenhol ezzel a figyelmeztetéssel: "siessen, rendelje meg, amíg lehet". Ennek az oka, hogy az erősen pszichoaktív vegyületet tartalmazó növény betiltását szorgalmazzák például az Egyesült Államokban is, ahol a törvényhozók attól tartanak: az olcsó és könnyen beszerezhető látnokzsálya átveheti a marihuána szerepét.

Nyolc amerikai államban már megszigorították a magyarul látnokzsályának vagy jósmentának nevezett növény termesztését, további 16 államban pedig fontolgatják a betiltását.

"Mihelyt egy kábítószert illegálissá minősítünk, a kölykök keresnek valami mást, ami legálisan beszerezhető. Ez a látnokzsálya" - fogalmazott Mary Brandenburg floridai képviselő, aki beterjesztette azt a törvényjavaslatot, amely öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a látnokzsálya birtoklását.

A növény Dél-Mexikóban honos, leveleit fogyasztják, amelyek egy igen erős pszichoaktív vegyületet, a Salvinorin A-t tartalmaznak - ez szerkezetileg a többi ismert pszichoaktív vegyület közül egyhez sem hasonlít. Sok törvényhozó túlreagálja a problémát, azt azonban senki sem tagadja, hogy a növény fogyasztása rontja az ítélőképességet.

Mexikóban a növény leveleit főleg szívják, de lehet rágni is, illetve teát főzni belőle. A látnokzsálya levele hallucinációt okoz, az ember úgy érzi tőle, hogy "kilép a testéből", időn és téren át utazik. Az LSD-nél és a PCP-nél azonban rövidebb ideig, általában egy óráig tart a hatása.

Iszonyatos az íze - sosem lesz túl népszerű

Egyelőre nem tudni arról, hogy a növény fogyasztása valakinek is a halálát okozta volna, de állítólag közrejátszott egy delaware-i tinédzser két évvel ezelőtti öngyilkosságában.

Pszichoaktív drogokkal foglalkozó szakértők mindenesetre túlzásnak tartják a növény "kriminalizálását". Egyikük, Rick Doblin egy non-profit kutatóintézet munkatársa, és szerinte a látnokzsálya a legkisebb probléma.

"Ez nem partidrog, iszonyatos az íze, emiatt nem is lesz túl népszerű" - állítja a szakértő, aki szerint nem is annyira a fiatalok fogyasztják, hanem inkább az idősebb korosztály.

Pontos adatok azonban nincsenek a látnokzsálya fogyasztásáról. A statisztikákban nem mérik, mivel sok amerikai államban legális. A San Diegó-i Állami Egyetem tavaly 1500 diák kábítószer fogyasztási szokásairól készített felmérést, és eszerint a megkérdezettek 4 százaléka fogyasztott látnokzsályát az előző évben.

A címlapról ajánljuk