eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Geometria és számtan már az óvodában

Geometriaoktatás a hároméveseknek, számtan, olvasás az óvodában. Mindez nem az oktatás jövője, hanem a múltja. A 180 éve megnyílt első magyar óvodában ezt tanulták a gyermekek.

Napjainkban az óvodai nevelés legfontosabb alapelve a játékosság. A lényeg, hogy a gyermek még ne teljesítménykényszer alatt éljen, ezzel ugyanis sokat találkozik majd az iskolában.

De nem volt ez mindig így. A 180 éve, Brunszvik Teréz által alapított első magyarországi óvodában még olvasást, számolást és geometriát tanítottak a 2-6 éves gyermekeknek.

Az egész Habsburg Monarchiában Budapesten nyílt az első óvoda, akkori nevén kisdedóvó, a budai Krisztinavárosban, a mai Mikó utca és Attila út sarkánál. Brunszvik Teréz édesanyja házába fogadott be csaknem negyven szegény gyermeket, akik délig vettek részt a foglalkozásokon, aztán hazamentek ebédelni.

Manapság egészen más szempontok vezérlik az óvódákat és óvónőket - mondta az InfoRádióban Mezeinél Bakóczai Hedvig, a XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet óvodai szaktanácsadója.

Bár a hasznos ismeretek most is helyet kapnak a nevelésben, olvasni még nem tanulnak meg a gyermekek az óvodában. Sokkal fontosabb ennél a játék, illetve az, hogy felismerjék a gyermekek egyéniségét, és személyre szabottan foglalkozzanak velük a pedagógusok.

Az ideális óvodában a gyermekek egymástól is tanulnak, miközben egy meghitt, barátságos környezetben töltik a napjukat.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×