eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem tartják tovább a gyertyát a kínaiaknak

Kikelt magából az Európai Gyertyaöntők Szövetsége: a főként német és holland gyertyagyártókat tömörítő szervezet azt kérte Brüsszeltől, indítson eljárást a dömpingáron Európába özönlő kínai gyertya ellen.

Az Európai Uniót számos iparág képviselői - például a cipőgyárosok, vagy éppenséggel a villanykörte-előállítók - keresték már meg korábban azzal a panaszukkal, hogy az állami exporttámogatást élvező, olcsó kínai termék kiszorítja az európai piacról a kontinens termelőit, és válságot idéz elő az ágazatban. Most már a gyertyaöntők sem bírták tovább cérnával.

Európa szempontjából a helyzetet súlyosbítja, hogy az Egyesült Államok már korábban felocsúdott, és a kínai termékek széles skáláját tiltotta ki a dömpingvádra hivatkozva. Így az illatozó kínai gyertyák előállítói is más piac - elsősorban Európa - felé vetik tekintetüket. Egyes statisztikai adatok szerint már a kínaiak uralják az európai gyertyapiac harminc százalékát.

Korunkban gyertya alatt természetesen elsősorban nem világítóeszközt, nem "kocsisgyertyát", nem váratlan áramszünet idejére szánt egyszerű fényforrást kell érteni, hanem lakberendezési fogyóeszközt, illatozó díszgyertyát, amely lehet karácsonyi hangulatba andalító fenyőillatú gyertya, nemi gerjedelmet felkorbácsoló, fülledt erotikát idéző vágyfokozó gyertya, kutyaszagot vagy dohányillatot semlegesítő gyertya, misztikus keleti hangulatot árasztó gyertya, szív alakú - és kellően csöpögő - Valentin-gyertya.

Formáját tekintve elhelyezhető borospohár méretű üvegpohárban, illetve Halloween-tökök méretével vetekedő nagy üvegbúrában, kapható mécses méretű és formájú kiszerelésben, továbbá henger, sokszög és gömb alakban. Akármekkora, akármilyen színű és illatú, egyre valószínűbb, hogy alján az olvasható, "Made in China".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×