eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb hiedelemről derült ki, hogy nem igaz

A hiedelmekkel ellentétben nem nő, hanem csökken az öngyilkosságok száma, és depressziósak is kevesebben lesznek a gondoltnál az ünnepek idején - állapították meg a statisztikákat vizsgálva amerikai kutatók.

Ünnepek idején negyven százalékkal csökken az öngyilkosságok száma - derítették ki a kutatók, akik több százezer esetet vizsgáltak meg az Egyesült Államokban és világszerte.

Karácsony idején tehát egyértelműen kevesebben emelnek kezet magukra, ami a depresszió egyértelmű jele - hangsúlyozta az eredményt összefoglalva Helen Berger, az Oxfordi Egyetem kutatója.

A kábítószer és alkohol túladagolás, a mérgezés és az önmaguknak okozott sérülések száma is csökken december 19-ke és 26-ka között, és nem is emelkedik az újévi ünnepségek végéig - derült ki a vizsgálatból. Ez ráadásul minden csoportra igaz, korra, családi kapcsolatokra és társadalmi elzárkózásra való tekintet nélkül.

Még azok az emberek is kevésbé hajlamosak kezet emelni magukra az ünnepek alatt, akiknek a családi élete problematikus. "A kutatás azt igazolja, hogy nem igaz az az általánosan elterjedt hiedelem, amely szerint a karácsony a stressz és a viták ideje" - hangsúlyozta Berger.

Erre két magyarázat lehetséges. Egyrészt elképzelhető, hogy amikor az egész nagy család összejön, akkor még a balhés emberek között is csökken a feszültség, ahelyett, hogy növekedne.

A másik magyarázat az lehet, hogy a karácsony az ajándékról, az adásról szól. "Az emberek ünnepek idején nyitnak a világ felé. Az öregeket, akik be vannak zárva a szociális otthonba, ilyenkor meglátogatják a rég nem látott rokonok. Azokat, akik egész évben nem hallottak a barátaikról, ilyenkor felhívják, vagy képeslapot küldenek nekik" - magyarázta Douglas Jacobs, a Harvard Egyetem pszichiátere azt, miért csökken a hiedelmekkel ellentétben az öngyilkosságok száma karácsony körül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×