eur:
385.49
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Sikeresen megműtötték a négykezű, négylábú kislányt - képek

Indiai orvosok sikeresnek minősítették a négy kézzel és négy lábbal született kétéves kislányon végrehajtott műtétet, amelynek köszönhetően Lakshmi Tatma remélhetőleg sokkal tovább maradhat életben.

A kislány azért született nyolc végtaggal, mert testéhez egy kifejletlen, "élősködő" ikerpár nőtt hozzá a medencecsontnál. Az orvosok korábban azt valószínűsítették, hogy beavatkozás nélkül Lakshmi Tatma legfeljebb kora serdülőkoráig maradhat életben. (A kislányt és a róla készített röngtenfelvételt megnézheti a Daily Telegraph oldalán.)

Az operáció Bangalore-ban helyi idő szerint kedd reggel hétkor kezdődött, és szerda reggel tízkor (közép-európai idő szerint fél hatkor) ért véget, azaz 27 óráig tartott - ez ugyanakkor még mindig jóval kevesebb, mint az előzetesen becsült 40 óra.

Az orvosok a kislány gerincoszlopát és veséit különítették el kialakulatlan ikertestvérétől, állapota stabil, ugyanakkor lélegeztetőgépen tartják.

Érdekesség, hogy az India Bihar szövetségi államának egyik távoli szegletében született kislányt sokan a gazdagság hindu istennője, Tatma - akinek a hagyomány szerint ugyancsak négy karja van - reinkarnációjának tartották, ezért kapta ezt a nevet.

A sziámi ikrek meglehetősen ritkák, csak minden kétszázezredik születésre jut egy ilyen eset, túlélési arányuk 5 és 25 százalék közötti. A hosszabb ideig életben maradt sziámi ikerpárok 70 százaléka lány.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×