Ha a vegetáriánusok kitartanak elveik mellett, lemondhatnak több alapvető élelmiszerről. Kiderült ugyanis, hogy az egyik legnépszerűbb ír sört, a Guinness halenyv, vagyis a halhólyag belső membránjából készülő zselatinszerű anyag felhasználásával derítik. Emellett több bor készítésénél alkalmazzák ezt az állati eredetű anyagot.
A szappanok, fogkrémek és szájvizek nagy része tartalmaz glicerint, amelyet állati zsírból állítottak elő.
Bogár a Campariban
Meglepőnek tűnhet, hogy a Campari egyik fajtáját karminsavval, vagyis a cochineal nőstény bogár összezúzott testéből kinyert piros anyaggal színezik.
A gabonapelyhek előállításakor is felhasználnak zselatint, azaz a szarvasmarha bőréből, porcaiból és csontjaiból készült főzőlevet, ugyanis a cukrot ennek segítségével kötik a búzához. Több, alacsony zsírtartalmú joghurt is ilyen zselatinnal készítenek.