Az egyik kedvelt csokoládéról nemrég kiderült, hogy gyártásához állati enzimeket használnak fel. A gyártó ezt követően visszavonulót fújt, és közölte, a jövőben nem alkalmazza ezeket az enzimeket.
Utóbb az egyik röviditalról derült ki, hogy bogarakból kinyert anyaggal színezik, illetve, hogy az egyik legkedveltebb sör is tartalmaz állati enzimet, ezt a halhólyag belső membránjából készülő zselatinszerű anyag felhasználásával derítik.
Tóth Gábor élelmiszermérnök az InfoRádiónak elmondta: nem meglepő a dolog, hiszen az élelmiszeripar régóta használ állati eredetű anyagokat.
Szerencsés, ha csak halhólyagból készül, és nem vágóhídi hulladékból, ami ennél rosszabb minőségű - emelte ki.
Tóth Gábor hangsúlyozta, hogy az élelmiszeriparban a veszteség csökkentése alapelv, vagyis egy állat feldolgozásakor annak minden részét fel kell használni annak érdekében, hogy a profitot növelni lehessen.
Az enzimek felgyorsítanak bizonyos folyamatokat, ez pedig az élelmiszeriparban is fontos, ugyanis minél gyorsabban kerül a fogyasztókhoz a termék, annál nagyobb lehet a bevétel - vélekedett az élelmiszermérnök.
Magyarországon negyvenezer élelmiszer létezik, a szakember szerint ennek 20-30 százaléka tartalmaz állati eredetű enzimeket.
A vegetáriánusok amiatt tiltakoznak, hogy erről semmilyen jelzés nincs a termékeken.
Szia, Anya! – új átverés terjed itthon, mutatjuk, mire kell figyelni