eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Még csak 18 éves, de már megmászta a Mount Everestet

Egy kaliforniai tinédzsernek sikerült megmásznia a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet. Samantha Larson még csak 18 éves, így ő a legfiatalabb külföldi, aki Nepálból teljesítette a csúcsmászást.

Az eddigi rekorder egy 20 éves brit fiú volt, bár egyesek szerint még 1990-ben egy akkor 17 éves francia fiú is megmászta a hegyet, sőt, állítólag 2003-ban ez egy 14 éves nepáli lánynak is sikerült. Hivatalosan azonban az amerikai lány a rekorder.

Az egyesült államokbeli lány édesapjával támadta meg a 8850 méter magas csúcsot. Samantha Larson elmondása szerint kisgyermekkora óta mássza a világ magashegyeit, már járt a Kilimandzsárón is. A tanulás terén is jeleskedik, már felvételt nyert a Stanford Egyetemre.

A hegyet elsőként Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay hódította meg 1953. május 29-én, azóta csaknem 2000 embernek sikerült ez, 205-en azonban életüket vesztették az expedíciójuk során.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×